DET KVINNLIGA NÄTVERKET FÖR LEDARSKAP • FÖRETAGANDE • KARRIÄR

Anna Bråkenhielm: Tänk om glastaket bara är en kuliss!

anna2

”Stanna inte förrän det verkligen är definitivt stopp! De väggar vi ser framför oss kanske inte alls är så massiva som de ser ut. Det kanske inte är sten – det kanske bara är en välgjord kuliss, som man kan gå rakt igenom.”

Citatet kommer från Jan Carlzon. Jag önskar att jag hade ramat in det och satt upp det på alla arbetsplatser jag hittills varit på. Det gäller inte bara ­arbetslivet utan egentligen allt i livet. Relationer, barnuppfostran, idrottsprestationer, byggprojekt eller allt som ses som tunga utmaningar och problem i livet. Det handlar om att utvärdera, ifrågasätta, vända och vrida på alternativ och ständigt leta efter lösningar. Jag tror faktiskt att jag lärde mig i tidiga barnaår, förmodligen från min mormor och mamma, att ingenting är omöjligt om man verkligen vill. Det är jag väldigt tacksam för idag, för den inställningen har hjälpt mig i mycket i livet. Även om det förstås hade varit betydligt mindre arbetsamt att bara ge upp ibland.

1985 satt jag i skolbänken på Växjö Universitet. Jag fick en ny bok i min hand, Riv ­pyramiderna av just denne Jan Carlzon, som redan då var superkänd som sas-chef och rekordung ledare på Linjeflyg och Vingresor. Jag läste med stor behållning. Vår övriga kurslitteratur i statskunskap, sociologi och vetenskapsteori var mer åt det marxistiska hållet så jag fick en riktig aha-upplevelse.
Föga anade jag att jag senare i livet själv skulle bli så kallad företagsledare. På den tiden kände jag ingen
”entreprenör” och jag tänkte inte ens på att det kunde vara ett sysselsättningsalternativ att driva eget företag.  För mig handlade det om att så fort som möjligt få jobb på en tidning och försöka bli journalist utan att ha gått på journalisthögskolan.

Exakt 30 år senare får jag ett mms från Jan Carlzon, som glädjande nog lovat att ställa upp som ”Top Man” i det här numret av Passion for Business. Han skickar med ett klipp ur ett tv-program från sent 70-tal, där han medverkar och talar om jämställdhet och ledarskap. Jag lyssnar på vad han säger och kan bara sammanfatta hela min reaktion med wow!  Helt otroligt vad den mannen var nytänkande och, ja, närmast revolutionär i sitt synsätt. Det han sa då, skulle platsa i precis vilken jämställdhetsdebatt som helst idag, ja ordagrant, och han skulle få mothugg.

Jag råkade ut för en liknande aha-upplevelse när jag slog på tv:n häromdagen, en lördagsmorgon i sängen. Jag hamnade mitt i ett gammalt avsnitt av Lasse Holmqvists ”Här är ditt liv” med Maj Fant som gäst. Programmet sändes första gången 1988. (Du hittar det på oppetarkiv.se)
Jag fastnade snabbt och insåg ganska omgående att programmet kändes väldigt angeläget och modernt. Lasse Holmqvist manövrerade sitt program med stort kunnande, trygghet och fin känsla.
Det Maj Fant sa om manligt, kvinnligt, jämställdhet i samhället och om relationer kändes skrämmande aktuellt. Inget av det som kom över hennes läppar där i studion 1988 känns idag daterat för mig.

Maj Fant var den före detta modellen som skolade om sig till socionom. Under hela 80-talet arbetade hon för RFSU de senare åren som förbundsordförande. Hon skrev många böcker och debatterade om kvinnans underläge gentemot mannen, såväl i kärleksrelationer som när det gäller pengar.
Maj Fant fick sin egen talkshow på TV4 1993 där jag blev en av hennes redaktörer. Hon bjöd in gäster för att tala om alla de ämnen hon brann för. Ingenting var för svårt eller för känsligt. Hon klarade att tala om allt det som de flesta inte ens vågar tänka på.
Maj var under hela den tid vi gjorde programmet sjuk i den dödliga sjukdomen ALS. Hon dog 1995.

Jag blir vemodig då jag nu inser att jag inte lyssnade och lärde mer av denna intelligenta och så livserfarna människa. Jag var helt enkelt för ung. Jag hade inte vett att förstå vilken enorm visdom om livet som kvinna hon satt inne med. Jag har fått upptäcka det på egen hand under alla de år som följt sedan dess.
Behöver jag säga att det är fullkomligt ovärdigt att vi fortfarande 2015 saknar jämställdhet i näringslivets toppskikt såväl som i hemmen. Med jämställdhet menar jag 50-50 delat ansvar och delad makt.

Tänk om det gick att applicera Jan Carlzons tankesätt, om att väggen framför oss bara är en kuliss, även uppåt så att det förbaskade glastaket rämnade en gång för alla. •

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *