Nätverk för kvinnor i näringslivet

Om det hade varit i Sverige skulle hennes app för gravida ha täckt in hela marknaden – åttio gånger. Nu lanserade hon sin startup i Kina, i år kommer den på engelska och marknaden är världen. Hela världen.

Av Catharina Hansson

Efter att ha startat och etablerat sitt företag i Kina har Bonnie Roupé nu precis lanserat Bonzun på engelska när vi möts. Den kinesiska versionen av företagets medicinska app för gravida har laddats ner nästan 1 miljon gånger. Om det hade varit i Sverige skulle det innebära att man täckt in hela marknaden av gravida. Tio gånger.
– Kina är en stor och väldigt homogen marknad. Det är dessutom lätt att starta företag där, lättare än i Sverige. Kostnaderna är lägre, både för att bygga upp och för att leva och bo där.
–Bonzun är en app som ger gravida kvinnor information och stöd. Jag vet hur mycket jag själv ville veta när jag var gravid. Här kunde man alltid fråga barnmorskan på MVC, men så ser det inte ut på alla håll i världen. Man kan säga att Bonzun är som en virtuell barnmorska, med extremt hög kompetens. Graviditet är den största dödsorsaken för kvinnor i fertil ålder. Varje dag dör 800 kvinnor. Bonzun kan förhindra det.
–Sverige har en väldigt låg mödradödlighet och jag har hittat ett sätt att göra den svenska mödravården till en algoritm inuti Bonzuns app så vi kan göra svensk högkvalitativ mödravård tillgänglig för alla, överallt.
Bonnie Roupé startade Bonzun med eget kapital. Hon hade sålt golftidningen Red Tee (hennes första startup) och hade en liten startplåt.
– Sedan sålde jag efter hand sommarstället, bilen och lägenheten. Jag har levt billigt i Asien och inte tagit ut någon riktig lön. Men jag har också uppbackning från investerare som har gått in med sitt kapital.
Huvudsakligen är det så kallade änglar som har gått in eftersom bolaget fortfarande är i en tidig fas. Några av änglarna kommer från Bonnies eget nätverk och några har hon hittat via Impact Investment, ett icke-vinstdrivande företag som stödjer ”investeringar i entreprenörer och organisationer med potential att förändra världen till det bättre”.
Företaget har tre medarbetare, eller nittio – beroende på om man räknar anställda eller hela nätverket av olika kompetenser. Det är ett globalt team för en global marknad.
– Vi har ett kontor i Shanghai, nu startar vi i England och utvecklarna finns i Nepal. I morse var jag med på ett möte i Hong Kong, via Skype. Det är inte längre så viktigt var jag befinner mig fysiskt. Det är väldigt häftigt att gränserna suddas ut så här.
– Det värsta är att utvecklarna just nu har drabbats av jordbävningarna i Nepal. Under en period fick de sitta och programmera i tält, när husen höll på att rasa samman i Katmandu. Nu har Nepal utropat undantagstillstånd och landet är strömlöst 18 timmar per dygn. Därför jobbar jag nu på att flytta över min nepalesiska CTO och hans fru till Sverige.
– Bonzun förbereder för sin A-runda som det kallas när riskkapitalister går in med kapital, berättar Bonnier. Vi blev nominerade till Kinas Top Mobile & Internet Start-up i Peking och det väckte förstås intresset för även kinesiska investerare.


Jag har noterat att dina erfarenheter av att vara entreprenör i Kina är nästan enbart positiva. Vad är din erfarenhet av att vara just kvinnlig entreprenör i Sverige, Kina och/eller andra länder?
– Man möter många fördomar som kvinna, och förstås även som entreprenör. Det finns en bok som heter Män förklarar saker för mig som jag rekommenderar alla att läsa. Det är bara att hantera läget. Och försöka bli medveten om sina egna fördomar och ändra på dem. Tack och lov behöver jag som entreprenör inte bevisa mig för min organisation eller för mina kunder. Utan det är bara mediabevakningen och kapitalanskaffning som är områden där man som kvinnlig entreprenör lätt blir osynlig.

Du har sagt någon gång att du färgade håret svart för att ”det gick lättare att få gubbarna att lyssna då”. Vad hände?
–När jag var i 20-års åldern så arbetade jag som managementkonsult och vid ett tillfälle så presenterade jag ett slutprojekt för kunden. Det var ledningsgruppen för ett av Sveriges största telekombolag. De ställde frågor till min manliga chef som bollade vidare till mig så jag fick svara. Sedan ställde de följdfrågorna till honom och han bollade vidare till mig och så fortsatte det i 40 minuter. Jag var högröd i ansiktet och försökte dölja min förnedring över att de inte lyckades fatta att det var jag som satt på svaren. När vi gick därifrån lade Jesper, min chef som var i 30-års åldern, handen på min axel och sa: ”Bonnie, fy fan för att vara tjej”.
–Jag är naturligt blond, men då färgade jag håret svart. Och klippte det kort. Det var väldigt effektivt. Men tråkigt. Efter något år så blev håret rött istället. En sorts kompromiss, kanske. Jag försökte bli blond igen när jag fyllde 40, tänkte att nu är jag ju äldre så kanske har jag fått mer pondus nu och kan bli blond igen. Nu byter jag hårfärg lite då och då vilket verkar förvirra folk.
–Jag minns ett debattinlägg från kvinnor i musikindustrin som hade titeln Glöm oss inte när historien skrivs, apropå att listan på kända rockmusiker genom tiderna lämnar ute kvinnliga musiker. Så är det inom alla områden. Även inom teknik. Få personer vet att wi-fi uppfanns av en kvinna.
–Det sägs att det saknas kvinnliga entreprenörer, men det finns jättemånga. Det är bara det att vi inte får lika stor uppmärksamhet som männen. Och att vi blir underskattade. Få tror på vår förmåga, så vi måste bevisa oss och prata om resultat som vi redan uppnått, våra framtida projektioner går inte att sälja in lika lätt som en man säljer in sina framtida resultat.
–Kvinnor får mindre än 1% av världens riskkapital. Vinnova fick ansökningar från 30% kvinnor, men gav endast pengar till 0,03% av dessa kvinnor.
–En genomgående rekommendation från framgångsrika kvinnliga företagare är att man ska hitta en man som kan fronta. Vem som helst egentligen. Ibland funderar jag på det, men det är svårt eftersom Bonzun har skapats från mitt egen upplevelse att känna sig sårbar och utlämnad som gravid kvinna. Det blir svårt att hitta på en manlig co-founder då, säger Bonnie och skrattar. •••

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *