Nätverk för kvinnor i näringslivet


Trettio år gammal har Carolina Neurath hunnit vinna både Guldspaden och Stora Journalistpriset – och ta en plats på PfB:s Bråkiga lista, när hon var aktuell med granskningen av HQ-affären. Nu kommer hennes första roman, en deckare i finansmiljö.

Text Catharina Hansson Foto Anton Östlund Styling Lisa Sundström, Hår&Make-up Åsa Elmgren/Eyes

 

Hon debuterar som skönlitterär författare med en spänningsroman i finansmiljö. Huvudpersonen är en ung, kvinnlig ekonomireporter. Det är ingen vild gissning att Carolina Neurath har hämtat en del stoff från sin verklighet som näringslivsjournalist på Svenska Dagbladet till boken Fartblinda.
Hennes första bok, reportaget Den stora bankhärvan, finansduon Hagströmer och Qvibergs uppgång och fall, förklarade den uppmärksammande skandalen i HQ  Bank. Den gav också en inblick i den osunda kulturen inom det företaget och delvis hela branschen. En kultur som gjorde hela härvan möjlig. I skrivande stund pågår rättegången mot grundaren Mats ­Qviberg och den förra ledningen för HQ  Bank ­tillsammans med revisorn från kpmg. Aktieägarna har dessutom stämt dem på svindlande fem miljarder kronor.
–  Jag ville ge en inblick i den här miljön, säger ­Carolina Neurath.
– Det finns ett gäng personer i finansvärlden som har psykopatiska drag. Det är många som vet vad de vill och är beredda att gå över lik för att nå status och makt. Det finns ett fåtal som anser att alla medel är tillåtna. Och visst, som företagare kanske man också måste vara lite hård ibland.
Figurerna i boken har lånat drag från flera olika människor som hon mött och säkert kan man känna igen många verkliga personer om man är insatt.
– Jag har lånat mycket från verkligheten, men i slutet kommer det in mer ren fiktion i handlingen.
Bokens huvudperson liknar inte otippat författaren själv, men det finns också stora olikheter.
– Mycket av det hon har upplevt är saker som även jag har upplevt. Men vi är också olika.
– Hon är mer av en enstöring, asocial och hänger mest med sin farmor. Jag – jag avskyr att vara själv. Jag skulle gärna ha bott i kollektiv någon gång i livet. Hon är extremt stark och har hög integritet. Hon står på sig, men är också sårbar. Sårbarheten delar vi, men hon har möjligen hårdare skal än jag.

Hästarna och ridningen har alltid varit viktiga för Carolina. Hennes föräldrar bor på en gård i Järna och där har hon sin häst. Hennes arabhingst dog förra året och det blev ett litet uppehåll i ridningen. Men nu är hon igång igen.
– Jag har ridit sedan jag var sju år och jag tror att man fostras bra av stallet och hästarna. Du blir en stark person. När man har hästarna som ett starkt intresse tidigt är det nog lätt att fastna i hästvärlden ett tag och inte kastas ut i tonårsvärlden och allt vad det innebär.
– Du blir tuff och hårdhudad, man måste visa vem som bestämmer och vara en stark ledare för att hantera hästar och det kan man ha användning av senare i livet.
– Man lär sig att motgångar behöver inte vara så tungt. Om du faller ur sadeln så ska man upp igen. När du tävlar i tidiga år inser du att ibland förlorar man och ibland går det bra.

Carolina berättar om hur det var den gångna hösten när hon tillsammans med kollegan Frida Sundkvist på Svenska Dagbladet genomförde en omfattande granskning av asylmarknaden. Ett brännande ämne som väckte starka känslor. Särskilt hettade det till efter avslöjandet att Bert Karlssons bolag Jokarjo systematiskt saboterar upphandlingen av asylboenden. Bert Karlsson gick till hätsk attack i medierna och det stormade rejält under en tid.
– Då, när det var en rätt tuff period med många utskällningar och irritation bland de vi granskade, däribland Bert, red jag inte i och med att min häst hade gått bort. Och för första gången i mitt yrkesliv kände jag att jag fick andningssvårigheter. Normalt sett har jag alltid kunnat göra de här tunga och bråkiga jobben och sedan åker jag ut till stallet och får en annan miljö och ett visst lugn. Men nu var den vanliga livlinan borta.
Debatten kring asylboendena var ändå en mild västanfläkt jämfört med kontroverserna kring Carolinas första reportagebok om HQ-härvan. Den gången hotades hon av stämning och det var öppet krig under lång tid.
– Då tror jag ändå att jag mådde ganska bra. Det var en galen, tuff period men i efterhand kan jag se att jag hanterade det okej. Kanske man ska tacka hästvärlden för det.

När vi ses pågår rättegången mot Mats Qviberg och Carolina går dit vissa dagar för att bevaka den för tidningen.
De är ganska offensiva i Qvibergs gäng. Senast jag var där blev jag så utstirrad av en kvinna att det var flera andra åhörare som kom fram efteråt och hade reagerat på hur hon spänt blicken i mig. Det visade sig vara en närstående till en av de åtalade.
– Jag har också råkat ut för att Mats Qviberg har skickat ut en mullvad som smygtar bilder på mig och dokumenterar vem jag pratar med för att sedan lägga ut i sociala medier. Det är så absurt. Eftersom jag bevakar rättegången så intervjuar jag ju parter från alla sidor. Då tar han bilder för att försöka påstå att jag samarbetar med motståndarsidan i civilmålet på något sätt, trots att det handlar om personer som alla journalister pratar med.
– Annars har jag varit ganska skonad från hatmejl och hot. Jag får nog hundra positiva mejl på varje negativt. Kommer det något otrevligt så är jag bra på att radera det, både från datorn och från hjärnan, ha ha.
– Men jag har märkt att om man skriver om jämställdhet och integration får man genast mycket hat. Då vi skrev om asylmarknaden och granskade Bert Karlsson var det många som ryckte ut till hans försvar. Om man ifrågasatte hans engagemang i Ny Demokrati, då började näthatarna frodas.
– Det var skönt att vi var två när vi gjorde den granskningen.

Hur vanligt är det då med den kulturen som hon beskrev i boken om HQ-härvan? Carolina tycker sig kunna se att det ändå händer en del i näringslivet.
– Inom trading är det fortfarande väldigt grabbigt. På HQ fanns inte en enda kvinna och så ser det ut på många ställen. I riskkapitalvärlden är det också väldigt påtagligt. Där ser du en tjej i receptionen men sedan tar det i princip slut, det är ytterst få kvinnor bland de som gör de tunga affärerna.
– Där man ser de största framstegen är i bolagsstyrelserna. Efter SCA-härvan (med privata jaktresor med företagsplanet, mm /Reds anm) så har Industrivärden rensat ut många av de ryggdunkande männen. Nu har man Helena Stjernholm i ledningen och har tagit in flera kvinnor. •••

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *