Nätverk för kvinnor i näringslivet

Hållbarhet och bättre hälsa är två saker som
Darja Isaksson tror att digitaliseringen för med sig.
Och nu har hon makten att förändra, som ledamot i
nationella innovationsrådet.
Av Catharina Hansson

 

– Det är min övertygelse att digitaliseringen kommer att innebära tillväxt, hållbar utveckling och bättre hälsa för alla.
Darja Isaksson har varit en del av Sveriges digitala utveckling, ända sedan 1990-talet när hpn startade den digitala kommunikationsbyrån Ziggy Creative Colony, som hon lämnade förra året. I dag är hon en av Sveriges mest framträdande tänkare och profiler inom digital utveckling.
Som ledamot i Stefan Löfvéns innovationsråd är hon med och formar digitala strategier för Sveriges framtid. När vi ses har de nationella samverkansprogrammen precis startat för några veckor sedan. De handlar om nästa generations resor och transporter, smarta städer, cirkulär och biobaserad ekonomi, life science och uppkopplad industri och nya material. Det är innovationsrådet som har pekat ut de fem områdena.
– Det är en bra ansats, men som allt annat kan det bli en snackarklubb, det blir vad man gör det till.
Innovationsrådet har fyra möten om året. Resten av tiden jobbar Darja med uppdrag åt styrelser och myndigheter, faciliterar processer, sitter i en del styrgrupper…
– …och hejar på saker som jag hoppas ska göras, lägger hon till.

Darja Isaksson anser att det finns mycket att göra. Sveriges digitala utveckling händer inte av sig själv.
– Det finns en självbild i Sverige av att vi är bra på det här, men vi har stannat av. Vi ligger högt i rankingar som Networked readiness index, men vi halkar efter i utvecklingen. Vi har galet bra bredbandsutbyggnad, väldigt digitalt aktiv och mogen befokning och ligger trea i den här mätningen efter Singapore och Finland.
– Men nu är det förmågan till förändring som är viktigast, inte kunskapen. Det görs otroligt mycket bra innovationer i Sverige, vi har lösningarna, men de blir inte implementerade. Det handlar framförallt om att startups måste in i våra offentliga funktioner.
– Ett annat problem är att man vill göra saker rätt. Men innovation handlar inte om att göra rätt. Det handlar om att våga göra fel.
Men visst finns det positiva exempel?
– En sak som är spännande är social impact bonds, sociala investeringskontrakt. Där förbinder man sig att betala för förbättringar som kan resultera i besparingar. Det här testar man bland annat i Norrköping.

Hon intresserar sig särskilt mycket för hälsofrågor, inte minst lösningar för att hantera psykisk ohälsa.
– Man skulle kunna jobba mycket mer preventivt för att sänka den psykiska ohälsan genom digitala tjänster. Men man måste involvera brukarna, sjukvården och få in kapital. Det finns många bra innovationer, men hur får man dem att skala.
Hon tror också att det krävs mer styrning av de digitala projekten, inte minst inom vården.
– Interoperabilitet är en viktig fråga inom hälsoområdet. Det blir fler system, fler appar och fler tjänster. Sveriges landsting har 18 olika system som inte pratar med varandra. Vi har inte råd att låta varje landsting sätta sitt eget system, där måste vi få till nationella system som är transparenta.
Darja medger att det är en närmast oöverstiglig uppgift.
– Vi måste käka den här interoperabilitetselefanten en tugga i taget.

Darja menar också att ansvaret och kompetensen för de här frågorna måste in i ledningarna.
– Du kan inte sitta i ledningsposition och säga att budget eller personal, det får någon annan sköta. Men digitaliseringsfrågor, det kan man lägga utanför organisationen?

Darja Isakssons pappa jobbade på Telia Research och hon blev tidigt uppmuntrad att löda kretskort och programmera. Hon tror att Sveriges digitala framtid hänger mycket på hur vi föräldrar agerar mot våra barn.
– Säg inte att matte är svårt!! Bit hellre av dig tungan. Kvinnor kan ta eget ansvar i att peppa sina barn. Min pappa sa alltid att matte är inte svårare än något annat.
Men för framtiden ser Darja att kvinnors och flickors närvaro på nätet bådar gott.
– De skaffar sig rfarenheter av att använda digitala material för att uttrycka sig digitalt, titta exempelvis på maker-rörelsen.
Hon tycker också att kvinnor ska bli bättre på att hugga på de möjligheter som bjuds.
– Ta på dig en för stor kostym, det är det som männen gör. Peppa varandra, jobba med nätverk, oavsett vilken nivå man är på så kan man alltid hjälpa någon annan.
– Vi ser också hur kvinnor backar varandra mycket bättre än män när det kommer hatstormar idag. Det är klart att det går för sakta och om man tittar vart riskkapitalet går så är det företrädesvis till män. Men det finns motkrafter, som exempelvis Anna Settmans investmentbolag, som systematiskt riktar kapital till kvinnor.
– Men man måste också få kvinnor att se sig själva som entreprenärer inte ducka för resultatansvar.

Hon själv då, vad har hon för planer för framtiden? Idag har hon helt lämnat den digitala byrån Ziggy som hon byggde upp redan på 90-talet.
– Jag trivs när det är svårt och jag är kroniskt nyfiken. Jag tänker att 2016 och 2017 är explorativa år för mig. Jag funderar på saker som hur kan jag göra skillnad, var bidrar jag med värde? Mitt enda fastslagna mål just nu är att bli så närvarande som jag kan bli som människa.

 

DARJA ISAKSSON
GÖR Uppdrag åt olika styrelser och myndigheter, föreläser, faciliterar processer. Ledamot av nationella innovationsrådet.
BAKGRUND Grundade webbyrån Ziggy Creative Colony.
ÅLDER 41 år
BOR Stockholm
FAMILJ Maken Mio, bonusdottern Miranda, 14 och sönerna Aidan, 8, och Baltazar, 6.

 

Nationella innovationsrådets ledmöter
• Ola Asplund, senior advisor, IF Metall
• Mengmeng Du, entreprenör och styrelseledamot i olika företag
• Charles Edquist, professor vid Centre for Innovation, Research and Competence in the Learning Economy (CIRCLE), Lunds universitet
• Darja Isaksson, digitaliseringsstrateg
• Sigbritt Karlsson, rektor på KTH
• Martin Lundstedt, VD för Volvokoncernen
• Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet
• Karl Henrik Sundström, vd och koncernchef för Stora Enso
• Jane Walerud, entreprenör
• Carola Öberg, projektledare vid Innovationsfabriken Gnosjöregionen

Ansvariga från regeringen
• Stefan Löfven
• Magdalena Andersson
• Mikael Damberg
• Helene Hellmark Knutsson
• Isabella Lövin

De nationella samverkansprogrammen
• Nästa generations resor och transporter
• Smarta städer
• Cirkulär och biobaserad ekonomi
• Life science
• Uppkopplad industri och nya material

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *