Nätverk för kvinnor i näringslivet

Hon är det svenska mattesnillet som hittade higgspartikeln i Schweiz och nu gör succé med världens första godkända p-app.
Av Catharina Hansson

– Jag har velat bli fysiker sedan jag var fem år gammal, berättar Elina Berglund Scherwitzl.
– När jag var väldigt liten frågade jag om stjärnor och atomer och hur det fungerar i rymden. Mamma och pappa lånade astronomiböcker åt mig på biblioteket. Under hela min skolgång var jag fortsatt lika säker på vad jag ville bli.
– Jag valde att doktorera i partikelfysik för att få gå in ännu djupare i hur allt hänger ihop.
Hon gjorde sin doktorsavhandling på CERN, Europeiska organisationen för kärnforskning och världens största partikelfysiklaboratorium i Schweiz.
– Det var en perfekt tid att vara på CERN, när partikelacceleratorn (Large Hadron Collider, LHC) skulle sättas igång.
– Det enda konstiga i mitt liv är att jag sedan slutade med fysiken.

När hon beskriver händelserna som ledde fram till att hon lämnade kärnfysiken, känns det lite som ett klassisk antiklimax drabbade henne. Elina gjorde sitt examensarbete på CERN och blev sedan kvar där som doktorand. När hon doktorerat stannade hon kvar som forskare och var arbetsledare för ett av de team som 2012 gjorde den spektakulära upptäckten av higgspartikeln – i medierna ofta kallad gudspartikeln (vilket inte uppskattas av fysikerna).
– Vi hittade den här higgspartikeln, vilket var jättespännande, ett av de största ögonblicken i mitt liv. Vi hade jobbat så hårt. Efter det svävade jag på små moln i tre veckor.
– Sedan kände jag, kommer jag någonsin inom fysiken att kunna toppa detta? Kanske om tjugo år? Om jag någon gång i livet ska testa något annat så ska jag göra det nu.

Ungefär samtidigt hade Elina tagit ut sin p-stav, eftersom hon och hennes man planerade att skaffa barn om några år.
– Vad finns det för naturlig metod som man kan använda istället?
– Men jag hittade ingen bra produkt på marknaden. Istället började jag undersöka hur man kunde mäta kroppstemperaturen för att se om man är fertil. Jag började skriva på en algoritm för att använda själv så att jag kunde beräkna vilka dagar jag var fertil. Så började mina kollegor på CERN att också att mäta sin temperatur och använda algoritmen.
En månad efter att de hittat higgspartikeln gifte sig Elina och hennes man och åkte på smekmånad. Då började tanken växa.
– Ska vi inte göra din algoritm till en app så att alla kvinnor kan ha nytta av den?
– Ett halvår senare sade vi båda upp oss och gjorde klart algoritmen.

Elinas man är medgrundare och vd i bolaget som lanserar appen Natural Cycles. Han jobbar med businessen och att hantera de regelverk som finns i olika länder, medan Elina fokuserar på produkten. De har redan fått stor uppmärksamhet internationellt efter lanseringen i början av året. Redan första dagen kunde de räkna till 560 nyhetsartiklar worldwide. Natural Cycles är världens första godkända preventivmedelsapp. Den är nu godkänd i alla länder där CE-märkning gäller, alltså i Europa och några länder till.
Appen är testad i kliniska studier och effektiviteten bedöms vara i nivå med p-piller.
– Först startade vi företaget i Schweiz där vi forskade. Men efter det har vi startat ett svenskt bolag.
Många säger att det är krångligt att driva företag i Sverige, men Elina håller inte med.
– Det är mycket lättare än i Schweiz! När man kollar upp hur saker funkar på Skatteverkets hemsida är det skrivet på enkel svenska. I Schweiz är det krångligt och svårt. Man måste åka till en notarie i Schweiz som skriver ut alla papper för hand. I Sverige sköter man allt online.
– Närmast kommer vi att fokusera på att växa mer i Storbritannien och Sverige. Nu har jag jobbat heltid med detta i fyra år och jag tror att det kommer att bli minst fem år till. Vi har fortfarande mycket framför oss och jag tycker att det är jättespännande.

Hon tror inte att hon kommer att gå tillbaka till fysiken.
– När man väl har lämnat så är det inte så lätt att gå tillbaka. Men jag kommer alltid att hålla på med matematik och dataanalys. En sak som vore spännande att titta på är klimatdata och försöka förstå sig på orsak och verkan där. Det kanske vore en möjlig framtid.

Bara en gång har Elina oroat sig för appens goda rykte.
– När vi skaffade barn var vi lite rädda att folk skulle tro att inte appen fungerade. Så vi skrev på Twitter exakt vilken dag det skulle hända.

 

 

Matte och tjejer

Eftersom Elina beskrivs som ett av våra främsta mattesnillen måste vi också ställa frågan om hur det är att vara ett kvinnligt mattesnille. Får hon den respekt hon förtjänar?
– När jag växte upp så reflekterade jag inte över att fysik och matte skulle vara för killar. När jag kom till UCSB i Kalifornien där jag hade ett utbytesår, var det någon som sa ”Men du är ju tjej och blond och solbränd”. I Sverige hade jag inte ännu stött på uppfattningen att det skulle vara något konstigt. Men på CERN kunde vi ofta sitta i ett stort mötesrum där jag var enda tjejen.
– Jag tror man måste introducera det roliga med matte tidigare i åldrarna. Min dotter som är två och ett halvt tycker att det är jättespännande att räkna. Hon kan räkna till femton på svenska och till tio på tyska (hennes pappa är österrikare).

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *