DET KVINNLIGA NÄTVERKET FÖR LEDARSKAP • FÖRETAGANDE • KARRIÄR

Fryshusets kampanj #backasysterskapet hjälper unga tjejer

Annelie Majoros och Nikita Zeiloth från Fryshuset.

Sedan i våras har hashtaggen #backasysterskapet börjat dyka upp lite överallt på twitter och instagram. Förutom en uppmärksammad och populär hashtag har även en utbildning och en podcast startats med syftet att få fler tjejer att backa varandra.

Utifrån systrarna Widells fredagspodd föddes idén till projektet Backa systerskapet. Tyngre ämnen såsom ångest och näthat är vanliga ämnen i podcasten vilket resulterade i att de blev fullkomligt nerringda av unga tjejer som kände igen sig. Systrarna hörde av sig till Fryshuset i hopp om att de kunde göra något för de här tjejerna.

Fryshuset beslöt sig för att gå till botten med problemet. Annelie Majoros tillsattes som projektledare för Backa systerskapet och teamade upp med Nikita Zeiloth, kommunikatör och projektledare på United Sisters, Fryshuset.

– Vi ville börja brett med att samla så många röster som möjligt från unga tjejer och verkligen försöka förstå vad det var som saknades. Varför så många unga tjejer idag mår dåligt, berättar Nikita.

“Vi drog igång en livsfilosofi om att tjejer ska backa varann, och vi startade hashtaggen #backasysterskapet.”

Projektet inleddes med att kontakta tjejer och föreningar för att ta reda på hur livet faktiskt ser ut, vad som saknas och vad man behöver mer eller mindre av. Vidare hölls ett stort event där ett tydligt svar på frågan om vad unga kvinnor saknar mest idag utkristalliserades, och svaret var: Ett systerskap.

– Det är lätt att känna sig ensam i en värld utan ett väldefinierat systerskap. Killar kallar varandra bror och håller varandra automatiskt om ryggen. Vi tjejer upplever ofta att det finns en begränsad plats för oss som vi måste slåss om och kämpa för att behålla. Systerskapet innebär känslan av att det finns plats för oss alla och att vi behåller den platsen, tillsammans.

Förutom hashtaggen är kärnan i rörelsen “backautbildningen”. En utbildning som engagerat många tjejer att driva systerskapet framåt. Vem som helst kan söka till backautbildningen som ges av Fryshuset i Stockholm, Malmö, Göteborg och Kalmar.

Hur går utbildningen till?

– Vi pratar om systerskap och gör olika övningar. Det handlar om normkritik, självreflekterande, jaget, vad är mina värderingar, vad begränsar mig, hur stöttar man andra samt konflikthantering. De två sista hänger ihop och är centrala. Vi lär ut hur man kan backa någon utan att hamna i onödiga – och kanske farliga – konflikter.

– På samma sätt kan man tillsammans sluta upp mot näthat utan att ge sig in i det. Det räcker att i en sådan tråd lägga in hashtaggen #backasysterskapet, och visa att man står på den utsattas sida. Vi ger oss aldrig in i diskussionen eller hatar tillbaks utan försöker bryta det, berättar Nikita.

En central del i rörelsen utgörs av podcasten Backa systerskapet som finns tillgänglig på Itunes.

– Igenkänning är ett viktigt steg för att motverka ensamhet. Genom att ta del av andras historier kan man bli inspirerad och våga ta hjälp, ta steget att pusha sig själv upp ur mörkret. Podden backar genom ord, berättar Annelie.

Projektet och kampanjen har fått stor spridning och uppmärksamhet, vars slutdatum inte existerar. Förhoppningsvis kommer kampanjen och budskapen leva vidare och spridas lång tid framöver, kanske för alltid, menar Annelie och Nikita.

– Det känns rätt i tiden. När Trump och andra går åt det exkluderande och hatiska hållet gör det folk mer engagerade. Då behövs rörelser som den här som en motvikt, och det verkar som att det finns ett sug efter det hos folk nu, avslutar Nikita.

Spara

Spara

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *