Nätverk för kvinnor i näringslivet

Hon var ett förvånande val, som ny vd för den lite gubbiga, trögrörliga brontosauren Industrivärden – inte på grund av sitt kön, utan på grund av sin bakgrund av 17 år med snabbfotat och aktivt riskkapital. Efter ett år på posten börjar nu Helena Stjernholm visa att även mastodonten kan röra på sig.
Av Catharina Hansson & Hege Hellström

 

Industrivärdens nya vd Helena Stjernholm är inte mediaskygg. Hon tar intervjuerna, möter med klar och vänlig blick och fast handslag och med en imponerande – för att inte säga världsklass! – förmåga att tålmodigt svara på alla journalisternas frågor utan att egentligen avslöja någonting utanför protokollet. Det har stått klart efter hennes första år på en av näringslivssveriges absolut tyngsta poster – och under höstens turbulens kring Ericsson har hon briljerat ännu mer i denna konst. En talang som måste vara guld värd när man kommer in i hetluften efter en av de största skandaler som den rosa pressen hittills vecklat ut.
Det var förra våren som SCA:s styrelseordförande Sverker Martin-Löf, vd:n Jan Johansson och huvudägaren Industrivärdens vd Anders Nyrén tvingades avgå efter avslöjanden om bland annat dyra jaktresor och vidlyftig representation. Nyrén skulle egentligen ha lämnat vd-posten ändå, för att bli styrelseordförande och hade redan själv hittat en efterträdare. Men nu blev det inte så. ­Istället trädde Fredrik Lundberg in som styrelseordförande. Senare skulle det visa sig att han rekryterade just den vd som Nyrén själv redan hade valt – och tillfrågat – som sin efterträdare. Men av olika skäl dröjde utnämningen och det spekulerades vilt:
Efter all publicitet måste ju Industrivärden ha en vd som aldrig kunde förknippas med grabbgäng och utsvävningar. Ändå kunde det ju inte vara vilken outsider som helst. Spekulationerna utmynnade i en lågoddsare: Det måste bli en kvinna.
Så blev det också, men kvinnan som tog plats i ledningen för Industrivärden var knappast rekryterad för att vara förkläde och för många var hon ett förvånande val. Med sin bakgrund på riskkapitalbolaget IK, Industrikapital, väckte Helena Stjernholm med sin utnämning många nyfikna frågor – betydde detta en tydlig kursändring för Industrivärden, för storbolagen, för det svenska ägandet – ja, för hela Sveriges näringsliv?

Helena Stjernholm har jobbat i 17 år på IK, ett ungt riskkapitalbolag med ett mycket aktivt ägande och ett snabbt tempo. Bolagen man investerade i var mindre eller medelstora, inga jättar. Under åren på IK var Helena Stjernholm engagerad i investeringarna Myresjöhus, Elfa (elektronikdistributör), Episerver (IT), Ramudden, som gör system för vägarbete, samt vårdföretaget Attendo. Senare blev hon också partner och chef för IK:s Stockholmskontor.
Industrivärden, däremot, har enorma ägarposter i några av Sveriges största börsföretag: Handelsbanken, SCA, Volvo, Skanska, Sandvik, Ericsson, SSAB och Ica Gruppen. Totalt omsätter dessa åtta bolag 1 000 miljarder kronor och har 400 000 anställda över hela världen.
Industrivärden har varit ägare i dessa bolag i decennier, vad gäller SCA och Ericsson handlar det om ett halvsekel. Industrivärden har inte varit ute och shoppat runt, om man säger så.
Men nu rör sig kolosserna. SCA delas upp i två bolag. Ericsson byter vd. SSAB har gjort en nyemission. Handelsbanken får ny vd igen efter bara 17 månader med den förre.
I februari presenterades en ny strategi, Industrivärden ska lättare kunna sälja och köpa aktier och även investera i mindre bolag. I en intervju i DN nu i oktober säger Helena Stjernholm:
– Vi ska över tid vara aktiva i vår portfölj. Vi ska köpa nya bolag, men också sälja något över tid.
Ännu så länge har dock inga köp annonserats.

Men den nya kvinnliga vd:n får inte samma lön som sin företrädare, när uppdraget är det samma om inte svårare. Stjernholm ska bygga upp förtroendet för ett skadeskjutet maktbolag.
Hon får 1,7 miljoner kronor mindre i fast årslön än den tidigare vd:n. Dagens Industri tar upp ett relevant exempel att jämföra med: Olof Faxander, som sparkars från sin vd-tjänst i Sandvik. De båda vd:arna är jämngamla, och deras äldre föregångare är födda samma år. Ändå fick Olof Faxander högre lön än den tidigare vd:n när han började på Sandvik 2011.
Men de får inte Helena Stjernholm att ta betet:
– Jag har inte testat alternativet, att göra samma sak som man. Så det är svårt att tala utifrån om det var svårt för att jag är kvinna. Jag har ju haft förmånen att ha väldigt spännande jobb hela tiden, fått nya roller och utveckling.
Vem är då Helena som person? Lokaltidningen hemma i Värmland får veta att hon inte riktigt visste vad hon ville göra efter grundskolan:
– Det var väl natur eller teknisk som låg närmast för mig, för då kunde man ju söka allt efteråt så att säga. Och så har vi många ingenjörer i släkten, det blev jag säkert lite påverkad av, har hon sagt.
Sista året på teknisk ingick företagsekonomi och Helena kände då att det var hennes grej.
– Men först tog jag ett år ledigt mellan gymnasiet och studierna. Då var jag lärarvikarie, sjukvårdsbiträde och lite annat allt möjligt. Det var ju toppenbra, att man kunde prova på alla de här sakerna. Jag var i Österrike i fyra månader och jobbade på ett hotell och åkte skidor. Jag har nog alltid haft den där längtan lite grann, att åka ut i världen.
Helena läste sedan ekonomi, först i Linköping och sedan i Stockholm. Hon tog sin examen på Handelshögskolan vid årsskiftet 96/97. I Linköping träffade hon sin blivande man Stefan Stjernholm, som hon har två barn med och som arbetar på Nordea.
Snälla svärföräldrar och föräldrar har hjälpt till på vägen mot toppen, liksom maken som tagit ett stort ansvar när hon jobbat mycket.

När Passion for Business får en intervju med Helena Stjernholm frågar vi bland annat om hur hon ser på makt och Industrivärden.
– Makt kan ha en positiv klang och en negativ klang, men för mig betyder det väldigt mycket förmågan att kunna påverka. Vi ska ju vara en långsiktig kapitalförvaltare och ägare av dessa bolag. Hjälpa till, ställa krav, se till långsiktighet och avkastning – det där kommer man alltid att fundera kring.
På frågan om hur hon ser på riskkapital i samhället säger hon:
– Vi kunde varit lite mer transparenta i branschen. Men den började som en liten del av samhället och näringslivet, man kände sig ganska utsatt och jag tror inte då att det var ett medvetet val, man insåg inte att man blivit en så stor del av samhället. Jag tror det är viktigt att man som bolag har en syn på var jag vill vara om tre år, om fem år istället för att titta på kvartal.
Helena Stjernholm har sagt ”Jag försöker vara öppen och transparent, men bara uttala mig där det relevant”. En fråga som hon har uttalat sig om när det gäller förändringar inom Industrivärden handlar om kultur, mångfald och styrning.
– Jag lyfter upp vikten av valberedningsarbetet. Vi jobbar också på att bredda vårt nätverk av kompetenta personer.
Nu sitter hon själv som ordförande i valberedningarna för Handelsbanken, SCA, Skanska och SSAB. Industrivärden har valberedningsrepresentation i alla åtta innehavsbolagen.
– Vi har minoritetsposter, men det är stora poster och därför har vi ett stort ansvar, motiverar hon.
Helena Stjernholm utgår från funktion snarare än person nämner Kerstin Hessius och Karin Apelman som två nya, bra personer i Handelsbankens styrelse som är vald enbart utifrån sin kompetens, utan några kopplingar till andra personer i sfären.
Hon också har uttryckt uppskattning över att det korsvisa ägandet minskade när SCA sålde sina aktier i Industrivärden förra året.

 

I dagarna utsågs Helena Stjernholm till årets mäktigaste kvinna i näringslivet. Helena Stjernholm förklarar att utmärkelsen till henne och de övriga kvinnorna på listan också är ett sätt att lyfta fram förebilder.
– Det är ett bra initiativ, man behöver visa konkret för yngre kvinnor och män att så här kan det se ut”, säger hon.
För inte så länge sedan utsågs hon också till årets Ruter Dam, en utmärkelse till den kvinna som har befordrats till högst ledaransvar. Priset betyder mycket, säger hon:
– På det rent personliga planet är det en bekräftelse på att man jobbar och står i både i med- och motgång. På det större planet tror jag att sådana här priser kan ha betydelse, att man får kvinnliga förebilder och kan tänka att ” Kan hon så kan jag”. Kan man uppnå något genom detta så är det mycket värdefullt.
Finansbranschen hör till de minst jämställda inom näringslivet. Hon ser ändå att det går åt rätt håll och tror att hotet om kvotering har hjälpt till.
– I de stora börsbolagen är vi snart på de 40 procent kvoteringshotet gäller.
Hon säger sig dock inte vara för kvotering.
– Men över lag behövs större mångfald. Alla har att vinna på fler perspektiv. Man behöver inte ha varit börs-vd för att sitta i ett börsbolags styrelse.
– Jag tror att vi går i rätt riktning och att det inte finns en enskild åtgärd som man kan vidta och så är man i mål. Det handlar om allt från eget företagande och ägande till ledande positioner. Det är ett idogt arbete som krävs, säger Helena Stjernholm.

Själv har hon aldrig varit någon som står på barrikaderna. Men i det tysta arbetar även hon för ett mer jämställt näringsliv.
–  I flera års tid har jag varit mentor för främst kvinnor, men det senaste året har jag fokuserat på min uppgift. I framtiden kan jag tänka mig att engagera mig på nytt.
Har hon då själv haft några mentorer eller förebilder? Vi får ett svar som är nästan lika hemlighetsfullt och undvikande som när reportrarna jagar henne om framtiden för Ericsson:
– Ja, det finns många, ingen nämnd och ingen glömd.
Hon är inte själv engagerad i Ruter Dam eller några andra organisationer, men medger att hon tillhör flera informella nätverk. Och visst, hon kommer gärna och medverkar på Passion for Business event – bara vi lyckas klämma oss in i den välfyllda agendan. • • •
Helena Stjernholm
GÖR Vd i Industrivärden sedan den 1 september 2015.
BAKGRUND 17 år på riskkapitalbolaget Industri Kapital, IK. Konsult på rådgivningsfirman Bain & Company. Tekniskt gymnasium och ekonomi i Linköping följt av Handelshögskolan i Stockholm. Hon var utbytesstudent i USA ett år och hade ett sabbatsår efter gymnasiet då hon bland annat jobbade som lärarvikarie och sjukvårdsbiträde och jobbade på hotell och åkte skidor i Österrike.
ÅLDER 46.
FAMILJ Maken Stefan, aktieanalytiker. Två söner.
BOR Villa i Bromma.
FRITID Skjutsar barn till sportaktiviteter. Springer och går på gym. Lantställe i Roslagen.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *