Nätverk för kvinnor i näringslivet

Hon förälskade sig i Asien när hon backpackade, har jobbat undercover i Indien och har sin heliga yogatid på onsdagskvällar, den tiden håller hon hårt på, liksom löprundorna. Hon ser det som livsgarantier för hälsan.
– Det är tufft tempo och jag vill leverera så träningen håller jag hårt på. Jag är ambitiös och vill vara där det händer, då behöver jag vara stark, säger Ingrid Wistrand, när vi möts i ett konferensrum på Tele2 i Kista.

Ingrid Wistrand är chefen som vet hur man får ihop en krävande karriär med familj, social fritid och fysisk träning. Hennes tre gyllene verktyg kommer här; struktur, flexibilitet och en genuin lyssnarförmåga. Något som tagit henne till toppen inom Tele2, som chef för M2M, Tele2 Group.
– En av mina styrkor är att jag är uppriktigt intresserad av andra människor. Vad gör att de beter sig som de gör och tar de beslut de gör? Det är avgörande för framgångsrika affärer.
En nyfikenhet och lyhördhet hon fått stor nytta av i sitt ledarskap, det hon tränat och utövat en del i Asien. För det var där hon ville jobba, det bestämde hon när hon under ett sabbatsår från industriell ekonomi­programmet på Chalmers backpackade i Asien.
– Jag gillar verkligen kulturen och tänket, det finns riktigt höga ambitioner i affärslivet, det i kombination med att det är en så annorlunda kultur intresserar mig. Jag insåg att här ville jag vara mer, säger Ingrid Wistrand.

Väl hemma i Chalmers lektionssalar satte ­Ingrid Wistrand nya mål, med Asien på agendan. Ex-jobbet gjorde hon i Indien, ett undercoverjobb på nittiotalet när bilindustrin expanderade.
– Vi gjorde jobbet inom Volvo med uppdraget att bevaka konkurrenterna som lanserade sig på den Indiska marknaden vid den tidpunkten, men vi fick inte säga att vi var från Volvo, vår täckmantel var ”studenter från Chalmers”, och det var vi ju också, säger Ingrid Wistrand, ler, dricker sitt ceylonte och berättar om hur hon efter avslutad utbildning lämnade västkusten för att söka de riktigt intressanta jobben i Stockholm.
Trainee på Ericsson var första stoppet. Året var 1996. Ericsson valde hon eftersom de hade stark asienprofil och att telekombranschen verkade ge spännande utmaningar. Det blev ett halvår i Taiwan där Ingrid Wistrand jobbade med att utveckla telecom-marknaden, sedan två år i Kuala Lumpur där hon såg till att ytterligare utforska, förstå och förvalta den asiatiska affärskulturen, en kultur som passade hennes lyhördhet.
– I Asien har man annorlunda sätt att göra affärer på, det gäller att lära känna det. Om man ska generalisera lite så är det lätt hänt att västerlänningar kommer dit och helt kör över. De missar det finstilta.
I Asien ägnar man timmar åt att umgås, äta god mat och prata om familjen, resor och fritidsintressen, allt utom affärer. Det handlar om att bygga goda relationer.
– Det kan ta en kväll eller flera men så plötsligt öppnar sig det där fönstret av möjligheter, det kan vara öppet i tio minuter men då kan man fatta riktigt bra beslut. Då finns tilliten och man visar att man på riktigt är committad.
Ingrid Wistrand har gjort det till en konst, förhandlingar. Hon älskar det, gillar det psykologiska spelet.
– Jag har bra fingertoppskänsla och är väldigt bra på att läsa människor, egentligen kanske jag borde bli pokerspelare!

Hon ger ett välvilligt vänligt intryck. När det gäller livet som just kvinna i svenskt näringsliv har hon mest positiva erfarenheter, men så har hon medvetet valt arbetsplatser där hon kan påverka, och inte behöver lägga all energi på att tränga igenom patriarkala betongväggar.
– Visst finns det glastak och strukturer i samhället som gör det svårare för kvinnor att ta sig fram och in i styrelserummet. Men det gäller att lägga sin energi på det man kan påverka, att se var man kan ta sig fram. Kinnevikkoncernen är dynamisk och öppen.
Här har hon jobbat i fem år. När hon berättar om det nya arbetsfältet, Machine to Machine, skruvas intensiteten och energin upp i rösten, här är hennes kungarike, att ta sig an ett affärsområde som är inne i en explosiv fas. Att utveckla maskinernas kommunikation. Så i en snar framtid ser vi kylskåp som sms:ar oss i affären och påminner om mjölken, osten och smöret?
– Haha, ja, kanske vi även är där snart men framförallt är det ju inom olika industrivertikaler som utvecklingen drivs framåt. Redan nu kan bilarna automatslå nödnumret 112. Volvo samlar hela tiden in data över bilarnas rörelsemönster för att utifrån det förfina exempelvis hur bilen hanterar halka.
– Eller som att ha koll på råttfällor i till exempel London, så att man inte behöver åka runt och kolla alla råttfällorna utan man vet när och vart man ska åka för att tömma dem, säger hon och avbryter sig sedan med ett skratt.
– Det kanske var ett konstigt exempel, ja, men du förstår vad jag menar, det kommer att spara in både pengar och tid och ge miljövinster.

När hon fick jobbet gjorde hon en snabb analys.
– Området är oerhört brett och jag är en person som gillar att få resultat. Jag insåg att jag skulle vinna på att få in en person till. En person med gedigen erfarenhet från Machine to Machine området.
Rami Avidan, en extern konsult hon arbetade med var en perfekt match. Han, entreprenör ut i fingerspetsarna, hon, van vid att navigera och ta sig fram i stora företag. De bestämde sig för att göra något helt unikt inom Tele 2-sfären, nämligen införa delat ledarskap.
– Det är fantastiskt utvecklande att arbeta i delat ledarskap. Förutsättningen för att det ska funka är tydlighet och snabb konfliktlösning.
Inför sina anställda håller de alltid enad front och skulle någon säga något som trampar den andra på tårna tar man det snabbt med varandra efteråt. Samma tydlighet och rakhet uppmanar hon sina anställda till, säg vad som är problemet och skippa surdegarna.
– Antingen kan vi göra något åt det eller inte men då vet vi åtminstone vad vi har varandra.
Nej, surdegar är inte hennes grej, bättre att syna problemet, och koncentrera sig på lösningen, som hur man får ihop småbarnslivet med en chefsposition.
– Det handlar om struktur och att jag och min man delar på det praktiska. Det har alltid varit självklart att vi ska dela, det vi ägnar energi åt är att lösa det som är.

Som när livet inte riktigt blev som hon och hennes man tänkt sig. När de för fem år sedan fick sitt andra barn, sonen Emil, som har Downs syndrom.
– Ja, när han föddes tänkte vi först att detta blev ju inte riktigt som vi hade tänkt oss men det var bara en kort tid. Det viktiga är sedan vad man gör. Att Emil har Downs syndrom är inget vi kan ändra på. Det vi kan göra är att stötta honom så mycket det bara går och hjälpa honom med den extra träning han behöver. Det har mest påverkat oss positivt som familj. Vi har kommit närmare varandra.
Att sätta in åtgärder där det behövs, att först göra en tydlig analys, och så ta steg för steg mot målen. Och fira framgången. Så ser modellen ut.
– Ett sådant tydligt mål för vår Emil var när han kunde skriva sitt namn, det var fantastiskt fint. Det var ett resultat av mycket träning där vi stegvis lät honom träna på att skriva, först genom att vi skrev åt honom, sedan att han fick härma och slutligen skriva själv. Och firandet kan ju vara några handklappar, positiv förstärkning är det viktigaste.

Att möta människor där de befinner sig, se deras förutsättningar och vad de behöver för att lösa uppgifterna är a och o i utveckling och ledarskap för Ingrid Wistrand. Att ge stöd på rätt sätt och sedan lägga över ansvar bit för bit.
– Det skapar dynamik i företaget och får människor att växa.
Och så gäller det att göra saker ordentligt när man väl gör dem, som de dagar när hon hämtar barnen, inget mobilprat och mejlande, fokus på att laga mat, och umgås så länge barnen är vakna. Eller som när hon har sin egentid på lördagsmorgnarna, med trädgårdshandskarna på i blomsterlandet.
– Jag laddar verkligen på helgerna, då försöker vi att inte ha alltför mycket inplanerat. Eftersom veckorna är så hårt schemalagda är det viktigt att helgerna får vara lediga och öppna.
Det är dags att avsluta, och vänligt följer Ingrid Wistrand mig till dörren, och först då får jag se dem, hennes svarta klackskor, prydda med två dödskallar i silvrigt glitter.
– Haha, ja, jag tycker om att ha dem här, gillar dödskallarna. Det är roligt. Jag gillar att sticka ut lite.

Hanna Nolin

 

INGRID WISTRAND
GÖR Chef för M2M, Tele2 Group, i ett delat ledarskap.
BAKGRUND Chalmers, Ericsson i Taiwan och Kuala Lumpur, Northstream, 3GIS, de senaste fem åren inom Kinnevik.
ÅLDER 43 år.
FAMILJ Maken Carl Wistrand, 47 år, Klara, 8 år och Emil, 5 år.
BOR Stocksund, Stockholm.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *