Nätverk för kvinnor i näringslivet

Nu är Hollywoods kvinnliga stjärnor på krigsstigen. Efter att flera avtal har avslöjats och visar svart på vitt att de manliga skådespelarna får mer betalt – inte sällan dubbelt så mycket – väntar tuffare förhandlingar i framtiden.

 

”Jag skulle ljuga om jag inte erkände att det till en del har handlat om att vilja bli omtyckt när jag har skrivit på mina avtal utan att slåss. Jag ville inte verka besvärlig eller bortskämd.”
Debattinlägget som Jennifer Lawrence, Hollywoods just nu bäst betalda skådespelerska, nyligen skrev på Lena Dunhams indiesajt Lenny har väckt en ny och minst sagt röststark kvinnorörelse. Alltfler kvinnliga affischnamn ansluter sig till hennes protester.

Det handlar om något som varit känt länge. Kvinnliga skådespelare får nästan utan undantag mindre betalt än sina manliga motspelare. Ändå har det inte varit uttalat, inte så ”in your face.” Men i och med den stora Sonyskandalen, när vad som påstås vara nordkoreanska hackers läckte dokument som visade svart på vitt hur mycket bolagets olika avtal såg ut – ja, då började det koka. Och till slut rann det alltså över även för den miljontyngda (52 miljoner förra året) Jennifer Lawrence. ”Jag har inte reagerat förut, eftersom jag har alla pengar jag behöver.”
Bland annat var Lawrence förbluffad över att att de manliga skådespelarna i filmen American ­Hustle fick nio procent av vinsten, medan hon själv och hennes kvinnliga kollegor fick sju procent.

Förutom Lawrence har många andra, lägre avlönade skådespelerskor nu höjt sina röster – Rooney Mara, Gwyneth Paltrow, Meryl Streep. Alla medger att de varit tysta alldeles för länge. De har inte velat vara obekväma, uppfattas som bitchiga och svåra. Precis som Jennifer Lawrence säger många att de är arga på sig själva, att de har gett upp för lätt och tackat ja till sämre villkor.

Men troligen står en avgörande del av förklaringen att finna i en annan del av filmvärlden, långt innan man kommer till förhandlingsbordet.
Manusen är skrivna för män. Det omtalade Bechdeltestet skulle förmodligen underkänna merparten av alla filmer.
För att en film ska klara Bechdeltestet måste den:
1. …ha minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer
2. … som pratar med varandra
3. … om något annat än män.
Majoriteten av regissörerna är män. Filmbolagscheferna är män. Investerarna är män.
Men biobesökarna är minst lika många kvinnor som män och det är förbluffande att inte framgångarna för Twilight, Hunger Games och inte minst Disneys Frost har slagit igenom – Hollywood brukar annars vara snabba att haka på och ”följa pengarna”.
Men nu är som sagt några av de allra största kvinnliga stjärnorna på krigsstigen och troligt är att det väntar hårdare strider vid förhandlingarna i fortsättningen.
Let the games begin. •••

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *