Nätverk för kvinnor i näringslivet


HEMMA Den privata medlemsklubben med ambitioner har valt rätt lokaler –Ivar Kreugers makalösa Tändsticks­palats. På Klubben kan man ha sitt kontor, men stämningen är mer som i ett hem. Det här är ett livsstilsprojekt, säger grundaren Lena Lundqvist Werner.
Vi möter en företagare som är ganska ointresserad av att tjäna pengar – ”det är viktigare att göra affärer med människor som jag tycker om.”

Text Catharina Hansson
Foto (interiörer) Daniel Hertzell

 

Hon kom till Stockholm som tjugoåring och började som telefonist på Anglais Hotell. Efter knappa 9 år rekryterades hon som konferenschef till Salénhuset. En dag annonserade Skanska om att de sökte någon som ville driva konferensverksamheten i deras nya jättefastighet på Klarabergsviadukten vid Stockholms Centralstation.
– Jag och min kollega, Cecilia Lindqvist, presenterade ett förslag. Vi visade miljöer som såg ut som nittiotalets drömhem. Det var rum i starka färger, inbjudande kök där gästerna kunde hämta sitt fika och givetvis en mängd inredningsdetaljer som skulle förmedla en hemkänsla.
– Skanska tyckte att det var roligt med två unga tjejer som hade nya idéer om hur det kunde se ut. Jag tror att det var därför de valde oss istället för någon av de etablerade drakarna, berättar Lena Lundqvist-Werner.

Tillsammans drev de framgångsrikt konferensverksamheten i sitt gemensamma bolag Lundqvist & Lindqvist. Efter drygt 10 år gick Cecilia tragiskt bort.
– Det var en fruktansvärd tid för oss alla. Vi har ju alltid bara anställt vänner och vänners vänner, vilket medför att alla känner stor sorg när något sådant här händer, säger Lena
Bolaget behöll namnet Lundqvist & Lindqvist och Lena drev verksamheten vidare på egen hand. Snart öppnade sig möjligheten att ta över större ytor i fastigheten.
– Då började vi växa på allvar, vilket var helt fantastiskt. Att vara två är bra på många sätt, men man kan också bromsa varandra. Nu började jag utveckla verksamheten helt på min egen känsla. Jag anlitade min goda vän och tillika inredare Susanne Josephson. Vi byggde matsal och fler konferensytor, jobbade med inredning och detaljer.

2010 fick Lena möjligheten att etablera sin verksamhet i Ivar Kreugers makalösa byggnad Tändstickspalatset mitt i centrala Stockholm. Fastigheten ägs numera av saudiske affärsmannen Muhammed Al-Amoudi, men Tändstickspalatset är starkt förknippat med Lundqvist & Lindqvist. De bedriver sin verksamhet i merparten av palatsets ytor och ansvarar också för kommunikationen av varumärket . Det är också Lena och hennes inredare som har fått de mycket speciella miljöerna att födas på nytt.
I nedre plan finns en konferensdel med stora möteslokaler och en restaurang. Högre upp i fastigheten ligger den exklusiva Klubben, ett mellanting mellan kontorshotell och medlemsklubb. För 10 000 kronor i månaden får man tillgång till Klubben och kan använda gymmet, hämta kaffe och hembakta kakor i det trivsamma stora köket (där det även bjuds på frukost varje morgon) och arbeta vid någon av de öppna kontorsplatserna – exempelvis vid Ivar Kreugers stora, svängda styrelsebord.
– En grund är de gamla möblerna, men det är ju lika mycket nytt. Vi försöker förvalta historien och bygga en ny.

Många av möblerna är från Kreugers originalinredning. Flera av dem har Lena grävt fram ur byggnadens källarförråd och låtit renovera och klä om. De blandas med den moderna, personliga inredningen, där man inte har tummat på kvaliteten. Till och med receptionens doftljus är valda med största omsorg. Det måste ha varit en enorm investering att inreda de både misshandlade och slitna lokalerna.
– Det här projektet är väldigt omfattande. Det är en stor ekonomisk investering och det kräver stort personligt engagemang av mig. Det är lite läskigt erkänner Lena. Jag räknar med att det kommer att ta fem år innan det blir lönsamt eftersom vi kommer att skapa ett behov som många inte är medvetna om att de har. Den här typen av fullservice hittar man inte någon annanstans än på hotell, vilket ju detta inte är! Känslan när du kommer hit ska vara som att komma hem. Den enda skillnaden är att du normalt sett kanske inte har samma möjlighet till service hemma.

   
   

   
   

Från början bakade Lena själv hemma och bjöd gästerna på småkakor – det har till och med blivit två receptböcker. Numera har vi anställda som bakar på plats. Hembakt har kommit att bli företagets signum. Sju sorters kakor serveras våra gäster varje eftermiddag. Överraskningar samt små generösa gåvor är något som både gäster och personal får uppleva
– Det tycker jag är viktigt, säger Lena.
Ambitionen är att skapa en klubb med medlemmar från olika branscher och att ingen bransch ska bli för dominerande. Medlemmarna här är kommunikatörer, advokater, opinionsbildare, kreatörer och stora företag som vill ha en representation i Stockholm, även internationella. Stockholm är jättehett, en av de nya it-huvudstäderna och som lockar till sig företag med andra behov än de vi är vana vid.

Men Lena hoppas på fler olika yrkesgrupper och framförallt fler kvinnor.
– Vi skapar förutsättningarna för Klubben genom vårt arbete med inredning och service men det är medlemmarna som bygger och fyller den med värden. Därför är det så viktigt vilka medlemmar som vi tar in. För att underlätta allas vår vardag har vi upprättat Club Rules, en typ av uppförandekodex, som är skrivna med en humoristisk ton men utgör vår ryggrad. När vi träffar en presumtiv medlem som redan initialt är tveksam till reglerna så går vi inte vidare med ansökningsprocessen.

– Att tjäna pengar är inte min största drivkraft. Jag skulle nog säga att självförverkligande är större. Jag vill erbjuda miljöer, service mat och dryck som jag själv skulle uppskatta. Dessutom vill jag skapa en arbetsplats som jag själv skulle vilja vara anställd på. Klubben har jag skapat för att det är just en sådan plats jag skulle vilja sitta och arbeta på! Så någon utpräglad affärskvinna är jag egentligen inte utan min framgång baserar sig på helt andra faktorer. Att ha träffat personer som tror på ens idé, att ha bra intuition både när det gäller människor och idéer och att inte kompromissa. •••

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *