Nätverk för kvinnor i näringslivet

Hon skapar lyxiga smycken för människor med en passion för kvalitet. Möt guldsmedsmästaren som får alltfler stamkunder.

Text & bild Ann-Louise Rönestål Ek

Vacker vårmorgon i Gamla Stan i Stockholm. Jag letar mig fram i de vindlande gränderna och hittar så småningom den lilla butiken. Här håller guldsmedsmästaren och smyckesdesignern Lotta Torstensson till. Det glittrar av guld och ädelstenar i skyltfönstret, habegäret väcks av de eleganta örhängena, ringarna och halsbanden. Ett imponerande renhorn fyller upp en stor del av skyltfönstret, här möts vild natur och lyx. Lotta ser mig genom fönstret, låser upp gallergrinden och möter mig i dörren. Hon har ett brett leende, fast handslag och omisskännlig norrländsk dialekt.

– Snygga renhorn eller hur, de har jag ärvt av farmor!

Hon visar runt i den mysiga lilla butiken som både är showroom och verkstad. Vi slår oss ner med varsin kopp kaffe. På väggen hänger Lottas mästarbrev.

– Det är viktigt att visa kunderna ett kvalitetsbevis. Jag är mästare inom guldsmide och det känns bra i en tid då vem som helst kan gå en kvällskurs och kalla sig guldsmed. Redan som lilltjej uppe i Norrland visste jag att jag ville arbeta kreativt och bestämma över mig själv. Genom hårt arbete och mycket tålamod har jag nått dit jag ville, säger Lotta stolt. Hennes företag Goldbar Jewellery & Design går bra och stamkunderna blir allt fler.

Alltfler vill ha individuellt designade smycken och är beredda att betala bra för hantverkskunnande.

– Kunderna investerar stora pengar för att få det unika. Det handlar om att mötas, ta reda på önskemålen och sen gå mycket på magkänslan. Det unika är viktigt. Jag älskar färg – många fegar ur och väljer diskreta stenar. Men när jag visar hur vackert det kan bli med till exempel svarta pärlor blir kunderna helt tossiga!

Lotta älskar att plocka fram det chica hos sina kunder.

– Mina kunder är oftast kvinnor, fyrtio år och uppåt. Varma, fina och behagliga människor som uppskattar gediget hantverk och som vill uppgradera sin stil. De vill satsa på sig själva och det är så roligt att hjälpa dem. Jag brinner verkligen för att hitta rätt! Kanske hittar jag en ovanlig ädelsten på en mässa någonstans och vet instinktivt vem den kommer att passa till. Jag tänker att det är spännande med smycken som går att kombinera med många olika slags kläder och stilar. Mina kunder investerar stora pengar på detta, då ska smyckena kunna användas vid många tillfällen.

Är inte den här typen av dyrbara smycken bara något som rika människor har råd med?

Lotta slår ut med armarna.

– Nej, nej! Jag möter alla slags människor med passion för kvalitet. Många vill betala för det. Diamanter och andra ädelstenar är en investering som håller i alla tider. Diamanter är till för alla.

Lottas mest populära design är kollektionen Papilio. En smyckesserie med formspråk hämtat från orkidéer och fjärilar. Kronprinsessan Victorias stråldiadem är också en inspiration till Papilio-smyckena. Djärv, rund form och gnistrande stenar. Lotta visar en Papilio-ring som hon håller på att färdigställa till en kund.

Det plingar till på dörrklockan, Lotta öppnar. Stamkunden Ann Lapidus kommer in i butiken.

Hon ska hämta ett diamantcollier bestående av olivslipade diamanter i en underbar, varmt gul-brun färgnyans.

– Jag har varit kund hos Lotta i fem år nu, berättar Ann.

– Det började med att jag såg hennes vackra Papilionringar i skyltfönstret och blev nyfiken. Det slutade med att jag köpte örhängen. När jag skulle på ett bröllop köpte jag pärlor. Jag har köpt manschettknappar till min man. Nu det här vackra halsbandet som jag ska ha till en fest, men det kommer också att fungera vid många andra tillfällen. Vackert och användbart! Personliga smycken är en glädje både till vardag och fest.

– Intyg på diamanternas äkthet skickar jag till dig med post, går det bra? undrar Lotta. Ann nickar och lämnar butiken med sitt vackra halsband i en liten ask.

Lotta tar fram sin mobil och visar mig en bild hon tog i höstas i skogen i Kalix. Lavar och ljung. Naturens perfekta skönhet. Sen tar hon fram en ring med ljunglila sten.

– Titta på den här, den har jag skapat utifrån inspirationen från bilden!

Kärleken till den norra delen av Sverige ger ständigt Lotta nya idéer. Storslagna vyer och milsvida skogar lever inom henne. Hugga ved, jaga älg och flugfiska är självklart. Lotta kommer från Norrbotten och tillbringar mycket tid med familjen på släktgården i Kalix.

– Min smyckesvärld består av detta. Jag är nyfiken på att kombinera material och tekniker för att konkretisera mina designidéer. Många kunder har själva också en stark relation till naturen och tycker mycket om att färgerna och formerna återspeglas i smyckena.

Hur vill du beskriva din stil?

– Sportigt exklusiva vardagssmycken med stenar, säger Lotta.

Lotta är en av de hantverkarmästare som finns med i det nya mästarregister som Sveriges Hantverksråd lanserat. En mötesplats för kunder och hantverkarmästare på webben. Man kan söka på yrke och län och hitta ”sin” hantverkare. Lotta tycker det är bra att synliggöra hantverkskunnande på detta sätt:

– Jag är guldsmedsmästare och det är väldigt bra att registret finns som en kvalitetssäkring. Jag har fått nya kunder den vägen. Mästar- och gesällkompetensen behöver lyftas fram tydligt i hela landet.

Vi dricker upp vårt kaffe och Lotta sätter sig med pincett och förstoringsglas för att göra klart Papilioringen hon håller på med.

– Det är ett tålamodsprövande, pilligt men roligt jobb, säger Lotta.

I en tid då billiga kopior, tillfälliga modenycker och stordrift verkar dominera många finns parallellt en stark längtan hos många att söka det individuella och exklusiva.

Lotta tror att det personliga uttrycket är nyckeln till framgång och kommer att bli allt viktigare för både hantverkare och kunder.

– Dels handlar det naturligtvis om att hitta sin stil, men jag tror också att bemötandet spelar roll. Jag arbetar med exklusiva material i en speciell bransch, men är samtidigt den här vanliga tjejen från Norrland som har lätt att glädjas åt det lilla och som tycker om att möta människor.

– Det spelar ingen roll om det är en städare eller en adlig person – jag bemöter alla lika. Det intresserar mig inte om kunderna gör en beställning för någon tusenlapp eller 50 000 – det viktiga är att de ska vara nöjda när de går härifrån, att mitt hantverk ger dem lite lycka! •••

 

MÄSTARREGISTRET OCH MÄSTARBREV

För att vara säker på att den hantverkare man anlitar verkligen kan sin sak finns Mästarregistret på webben. Här finns professionella hantverkare med mästarbrev inom många hantverksyrken, bland annat guldsmeder, målare, tapetserare och skräddare. Registret är sökbart på yrke och län och det är Sveriges Hantverksråd som står bakom satsningen . Mästarbrev får bara den som har minst sex års yrkeserfarenhet, kunskaper i ekonomi och företagande. Sveriges Hantverksråd utfärdar mästarbreven, efter godkänt prov.

www.mastarregistret.se

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *