Nätverk för kvinnor i näringslivet

Richard Branson är multientreprenören, äventyraren, filantropen och visionären som är mest efterfrågad av alla föreläsare och inspiratörer. Men vad ska han egentligen ut i rymden och göra?

Text Catharina Hansson

Richard Branson sitter inte fast, kan man säga.
Det började med en tidning under skoltiden, blev sedan ett skivbolag, ett flygbolag, en hotellkedja… och nu i februari avtäcktes Virgin Galactics andra rymdfarkost som fick sitt namn Unity av professor Stephen Hawking och officiellt döptes av Bransons barnbarn – med mjölk istället för champagne.
Däremellan har han räddat världen på minst hundra sätt. Nästan varje vecka figurerar han i någon form av välgörenhet eller aktivism. Och så ska han upp på varje berg och ut i varje ödemark och flyga ballong runt jorden och… Energin tycks outsinlig.

Men allra mest efterfrågad är han som föreläsare och inspiratör. För alla som drömmer om att bli superentreprenörer som han. Eller bara vill få lite av den där Branson-energin.
Hemligheten, tror många, är den där okrossbara optimismen och totala dödsföraktet när det gäller misslyckanden.
– Jag har haft många utmaningar i livet, säger han. Så är det för alla entreprenörer, det är sakernas natur. Det gäller bara att inte låta misslyckanden, motgångar och andras negativitet hindra dig för att jobba vidare för det du tror på.
Han har några enkla regler för hur en affärsidé måste fungera:
– Du måste känna din marknad. Du måste se till att din produkt sticker ut, är annorlunda och gör människors liv bättre.
– Jag går alltid på magkänslan, men ser alltid till att skaffa mig kunskap och fakta som stöd. Var aldrig rädd för att ta risker och följa din magkänsla! Var inte rädd för det där språnget in i det okända.
– Själv har jag åkt på många smällar genom åren, men jag låter inte det avskräcka mig. Jag säger alltid att de modiga kanske inte lever för evigt, men de alltför försiktiga lever inte alls!
– Jag häpnar över hur mycket energi människor spiller på att älta misslyckanden. Lägg den energin på att gå vidare och ta er an nya projekt istället!

Blir han då tagen på allvar av människor han jobbar med? Måste han inte skärpa till sig ibland och vara lite seriös och peka med hela handen?
– Jag tror att en bra ledare tar fram det bästa hos människor genom att lyssna på dem, lita på dem, respektera dem och låta dem försöka på egen hand.
– Om en medarbetare kommer med ett förslag brukar jag inte nöja mig med att bara lyssna. Jag försöker ge dem chansen att själva genomföra sin idé.

För att en idé ska vara verkligt bra och sticka ut idag, behöver man göra något radikalt annorlunda.
– Men det handlar inte bara om att skapa nya och unika produkter. Det handlar också om vem man är. Virgin är ett företag som speglar min personlighet. Varumärket Virgin är inte en produkt eller en tjänst, det är en attityd.
– Alla varumärken har en personlighet, vare sig man vill det eller inte. Och i slutänden är det konsumenten som äger varumärkets värde – vad de tycker och känner är det som spelar roll.
Avslutningsvis säger han något överraskande. Vi är nog många som trott att det här med Virgin Galactic mest är en pojkdröm och ett jippo.
– Jag ser fram emot att resa iväg och utforska rymden. Jag tror att det är en viktig utveckling för vår framtid och för vår planets överlevnad. •••

 

Bransons jämställdhetsråd till chefer

•Visa i både ord och handling att du vill ha mångfald och jämställdhet. Viktigt att engagemanget finns även i den högsta ledningen för företaget.

• Intervjua alltid hälften manliga och hälften kvinnliga kandidater vid rekrytering. En manlig chef vill alltid anställa personer som liknar honom själv.

• Ge stöd till dina kvinnliga kollegor genom att berömma deras prestationer. Sheryl Sandberg, författaren till Lean in, förklarade att om en kvinna lyckas tror man ofta att hon hade tur eller fick hjälp. När en man lyckas beror det på hans prestation. Ju mer kvinnor lyckas, desto mindre omtyckta blir de – för män är det tvärtom. Uppmärksamma det fantastiska arbete som kvinnor omkring dig gör, och bryt den här spiralen.

• Var kreativ som ledare när det gäller att skapa bra förutsättningar för att förena jobb och familj.

• I Virgins management har vi flexibla arbetstider och obegränsad barnledighet för både män och kvinnor, för att man ska ha de bästa möjligheterna för både jobb och familj. Det hjälper oss att behålla de bästa människorna hos oss.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *