Nätverk för kvinnor i näringslivet

Två Chalmersstudenter har skapat ett verktyg som utmanar finansbranschens stora aktörer. Med matematik, låga avgifter och en användarvänlig tjänst kapar de kostnaderna för sparare.
– Det är fel att fonderna tar ut så mycket pengar.

Text Catharina Hansson

 

– Vi kan göra det här bättre, men hur ska vi gå till väga?
Chalmersstudenterna Nanna Stranne och Mai Thai hade reagerat på de höga fondavgifterna och började fundera på hur de kunde skapa ett alternativ.
– Det mynnade ut i ett verktyg där du kan skapa din egen aktieportfölj som våra algoritmer uppdaterar dagligen, säger Nanna Stranne. Den ger svar på vilka aktier du ska köpa varje månad sett till ditt innehav och ditt kapital.
De startade företaget Sigmastocks 2014 medan de fortfarande höll på med sin utbildning. Det hade börjat som ett exjobb, men de både studenterna insåg snart att här fanns en stor potential och en produkt som verkligen låg rätt i tiden.
– Vi kapar mellanhanden så att du har en portfölj istället för en fond, säger Mai Thai. Om man går in på själva affärsmodellen så är det en låg fast avgift oavsett vad du har för kapital.
En optimerad Sverigeportfölj kostar 19 kronor per månad, en global 49 kronor. Väljer man att bara ha en indexportfölj är tjänsten gratis. De två grundarna menar att man kan sänka sina kostnader för fondavgifter med 95 procent genom att använda deras tjänst.
– Det är fel att fonderna tar ut så mycket pengar för sådant som i många fall är indexförvaltning, säger Nanna Stranne.
– Det finns ju nästan sju miljoner fondsparare i Sverige idag och alla förlorar pengar varje dag. Att känna att man kan hjälpa dem, det är det som driver oss.

Från idé till start har det gått snabbt. De båda entreprenörerna lärde känna varandra när de läste industriell ekonomi på Chalmers.
– Vi träffades på Chalmers och det klickade direkt första dagen, berättar Nanna Stranne.
– Vi läste lite olika inriktningar och Mai var i USA ett år, men sedan skrev vi exjobbet tillsammans, som utmynnade i Sigmastocks.
De startade bolaget tillsammans med forskare från Chalmers och fick på så sätt in kompetens inom matematik och finans i bolaget redan från början. Nu bygger de upp sitt team med kompletterande kompetenser och har idag sex anställda.

Utvecklingen av tjänsten har skett öppet, i samarbete med aktiva kunder. Även Finansinspektionen har varit inkopplad i ett tidigt skede för att allt ska gå rätt till och för att de inte skulle utveckla någonting som sedan inte får lanseras.
– Vi är ingen rådgivningstjänst. Vi har kontrollerat med Finansinspektionen att vi inte är tillståndspliktiga. Vi är ett sorteringsverktyg där kunden själv gör valen och ställer upp förutsättningarna, vilka områden man vill ha i analysen och om man vill gå mot stabilitet eller tillväxt. Det vi hjälper dem med är analysen – det är det som tar tid. Sedan behöver de själva göra köpen, men vi underlättar så att du länkas rätt och bara loggar in med bank-id och klickar på ”köp”.
– Vi försöker göra verktyget så enkelt som möjligt och har hela tiden utformat det utifrån vad våra kunder vill. Vi fortsätter att utveckla det hela tiden och tar gärna emot feedback.
– Nu har vi strax över tvåtusen användare sedan vi nylanserade tjänsten i februari i år.
Målgruppen är privatpersoner och tjänsten har ingen bindningstid. Första månaden är alltid gratis. Av de tvåtusen är 1 600 gratiskunder och 400 betalande.
– Vi ökar både antal medlemmar och betalande varje dag, säger Mai Thai.

De har inte köpt någon traditionell reklam. Istället bygger de upp sitt varumärke genom content marketing och pr.
– Just nu har vi mycket digital marknadsföring. Vi försöker också lägga ut artiklar och liknande för att folk ska lära sig mer om det här, om sparande och olika delar. Vi har lagt ut checklista, komigånglista på hemsidan.
Sättet att kommunicera sticker verkligen ut från hur finansbranschen i övrigt gör:
” Jämför exempelvis Avanzas och Nordnets minimicourtage på 1 kr med Handelsbankens på 99  kr. Med andra ord tar Handelsbanken nästan 100 gånger mer betalt för exakt samma sak. Detta motsvarar att WILLYS skulle ta 1 190  kr för en liter mjölk som bara kostar 11,90  kr på ICA.”
– Det är bra att vi inte kommer från finanssidan. Vi kommer utifrån och ser det här på ett annat sätt, säger Mai Thai.
– Visst finns det många inom branschen som också vill förändra, men det är svårt när man har de här starka strukturerna. Det är svårt att förändra som stor aktör, mycket lättare som liten, menar Nanna Stranne.

Egentligen är det förvånande att det inte har lanserats liknande tjänster tidigare.
– Digitaliseringen har slagit igenom i alla andra branscher och att det inte har skett inom finans beror på att förvaltarna tjänar för mycket pengar på det här. Men nu växer det fram fintech på alla möjliga områden. Vi tror att detta är det enda som kommer att finnas snart. Ingen kommer att vilja betala för en indexfond om några år.
– Många ifrågasätter vår prismodell med låg fast avgift – varför ska man inte tjäna pengar på pengar?
– De som förvaltar själva tycker att deras jobb behövs, de är emot det här systemet för att det tar bort deras roll, samtidigt som man märker att fler och flerfonder kommer att försvinna men det kommer att ta tid och det kommer att gå i etapper.
–  Om man har gjort på ett visst sätt i trettio års tid, är det inte så konstigt att man försvarar sitt eget sätt att göra det på, menar Mai Thai.
Självklart ligger det i fondförvaltarnas intresse att spä på spararnas trygghetsbehov. Men inte för denna startup.
– Att investera i aktier är lite farligt enligt vissa, det rör sig för snabbt. Men vi gör det fundamentalt, med analyser som lyfter fram högkvalitativa värdebolag.
– Det är ju ingen skillnad om du har en nordamerikansk fond eller istället väljer att ha nordamerikanska aktier, menar Nanna Stranne.
– Det är inte farligt med aktier! •••

••• Sigmastocks inledde nyligen samarbete med Avanza och Nordnet.
Collectorgrundaren Lena Apler är en av bolagets finansiärer.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *