Nätverk för kvinnor i näringslivet

Under den pågående valkampanjen har både demokrater och republikaner chockat världen genom att lyfta fram två närmast osannolika kandidater. I ljuset av det blir Hillary Rodham Clinton alltmer självklar som USA:s nästa president. Som om hon nu inte var det sedan tidigare.

Av Catharina Hansson

 

USAs nästa president heter Hillary Rodham Clinton. Det var inte så länge sedan det hade låtit som en vild fantasi – men i dag är hon det enda realistiska alternativet.
Affärsmannen och dokusåpakändisen Donald Trumps populistiska och aggressiva retorik har redan överraskande gjort honom till ensam presidentkandidat för republikanerna. Han siste motståndare, John Kasich, vek sig redan den 5 maj och vid republikanernas konvent i slutet av juli blir valet av Trump en ren formalitet. Republikanska partiet är skakat i grunden av att en outsider som nästan helt saknar stöd inom organisationen har lyckats kapa kandidatposten inför valet.
Samtidigt har samma sak varit snubblande nära att hända demokraterna. Den (med amerikanska mått mätt) förbluffande radikale 75-åringen Bernie Sanders, som kallar sig ”socialdemokrat enligt skandinavisk modell”, har tidigare varit independent i sin politiska verksamhet som borgmästare och kongressledamot. Men förra året gick han med i demokratiska partiet och meddelade att han kandiderar till presidentvalet. Budskapet är närmast revolutionärt – om jämlikhet, om utbyggda sociala skyddsnät, om minimilöner och om att förändra det politiska systemet. Hittills har Sanders vunnit flera av primärvalsomgångarna, men Clinton ser nu alltmer ut att ha säkrat sin position.

För trots Sanders framgångar är det knappast troligt att de demokratiska väljarna kan enas kring honom som presidentkandidat. Till det är hans politik alltför radikal. Med Clinton som demokratisk kandidat och Trump i den andra ringhörnan kan Sanders anhängare sannolikt välja att rösta på ”den minst onda”. Och under vårens kampanj har man kunnat ana mer progressiva tongångar från Clinton. Om det är ett försök att flirta med Bernie Sanders läger eller om det beror på insikten om att Clinton kan vara mer öppen med sina grundvärderingar, det får vara osagt. Helt säkert är i alla fall att det inte sker omedvetet. I Hillary Rodham Clintons valkampanj sker ingenting av en slump.
Bland republikanerna börjar alltfler bli skrämda av Trump, som framstår som alltför hotfull och triggerhappy för att ges tillgång till kärnvapenkoderna och rollen som överste befälhavare. Med en mer etablerad och slipad kandidat kan demokraterna sannolikt locka över osäkra eller republikanska väljare som vill avvärja hotet om murar och våld.

Erfarenheten från politikens absoluta topp har kanske blivit Hillary Rodham Clintons tyngsta argument i presidentvalskampanjen; ”16 år i Vita huset”. Hon var utrikesminister i Barack Obamas administration 2009 –2013. Innan dess hade hon kandiderat mot honom i presidentvalet 2008.
När maken Bill Clinton blev USA:s president 1992 var det aldrig tal om att Hillarys roll som ”first lady” skulle handla om att göra bordsplacering till representationsmiddagar och arrangera blommor. Hon hade sedan länge ett eget engagemang, både politiskt och som stridbar jurist med ett starkt patos för kvinnors och barns rättigheter. Redan på college var hon aktivist i samhällsfrågor.
Hillary Rodham Clinton fick därför den kanske svåraste uppgiften i hela Clintonadministrationen. Hon blev ansvarig för att sälja in den stora hälsoreformen som var ett av Bills viktigaste vallöften. Reformen mötte stort motstånd och även splittring inom det egna partiet och man tvingades till sist ge upp. Istället drev och genomförde Hillary reformer för barns välfärd under Bill Clintons båda mandatperioder som president.
Hon blev sedan den första presidentfru som kandiderade till ett politiskt ämbete och valdes år 2000 till delstaten New Yorks första kvinnliga senator. I den rollen blev hon omåttligt populär och omvaldes till en andra mandatperiod med 68 procent av rösterna.

I den tuffa rollen som utrikesminister har hon varit mer stridbar och ifrågasatt – bland annat för USA:s agerande i Libyen och Afghanistan och i relationen med Kina. Ändå har hennes motståndare, inte minst Trump, fokuserat mer på henne som kvinna och person än på hennes prestationer som politiker.

Filmskaparen, författaren och debattören Nora Ephron, som under sina sista år blev en av Hillarys hårdaste kritiker, var från början en av hennes hetaste supporters. Ephron sade 1996, i ett tal till kvinnliga studenter: ”Förstå att varje attack på Hillary Clinton för att hon inte vet sin plats är en attack även mot dig. Gå tillbaka dit där du hör hemma.” Sedan dess har det blivit alltmer klart att Hillary Rodham Clinton vet sin plats. Den är i Vita huset.

Hillary Rodham Clinton
Ålder 68 år.
Familj Maken Bill och dottern Chelsea, två barnbarn.
• Hon har fått en Grammy för sin inläsning av egna boken ”It takes a village to raise a child”.
• När Hillary gifte sig med Bill Clinton behöll hon sitt efternamn Rodham. ”Då är jag fortfarande jag”, sade hon.
I Bill Clintons presidentvalskampanj 1992 släppte hon det och kampanjade sida vid sida med maken – ”två för priset av en”.
Som USA:s utrikesminister besökte Hillary Clinton 112 länder. I boken Svåra val (Albert Bonniers, 2014) berättar hon om tiden som utrikesminister och bjuder på en unik inblick i diplomatin och det internationella politiska spelet.
”Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter” hette Hillary Rodham Clintons mest berömda tal, som hon höll i Peking 1995.
Ett tal om mänskliga rättigheter skulle även i dag ha varit kontroversiellt i Kina. Men kanske är det svårare att förstå hur kontroversiellt talet om kvinnors rättigheter var även i USA, då i början av 1990-talet, och hur Hillary demoniserades som en ”arg feminist”.

 

Hillary Rodham Clintons bästa karriärråd

• Relationer är kärnan i allt – business, politik, familj, karriär. Att se en annan i ögonen och verkligen anstränga sig för att förstå hur man skapar ett band med den.
• Du får inte vara rädd för att göra din röst hörd. Öva på att tala inför andra! Jag kan inte nog understryka värdet av övning. Träna på familj och vänner som kan ge dig feedback.
• Du måste spela spelet inåt och utåt. Utåt måste vi stå upp för andra kvinnor, men inåt måste vi låta sexism och kränkningar rinna av oss – inte låta oss skrämmas eller förtäras av ilska.
• Det är viktigare att nå fram än att ta poänger. Jag är ofta ensam kvinna och ser hur män i rummet flackar med blicken när jag tar upp frågor som rör kvinnors rättigheter. Då gäller det att hitta sätt att nå fram, kanske påminna dem om att de har en dotter – inte att mosa dem med hårda argument.
• Du behöver inte vara perfekt. De flesta män tänker inte att de behöver det. Den här ”perfektionist-genen” håller tillbaka alldeles för många unga kvinnor.
• Be om hjälp! Det är en oerhörd tillgång att kunna be om hjälp i rätt tid. Alldeles för många är rädda för att de ska uppfattas som mindre kompetenta när de ber om hjälp, men det är snarare tvärtom!
Fritt sammanställt ur Hillary Rodham Clintons tal, paneldeltaganden och intervjuer 2014 – 2016.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *