Nätverk för kvinnor i näringslivet

Hjärnforskaren Jill Bolte Taylors TED-talk ”My stroke of insight” är det mest sedda av alla TED-talks.

Här är de bästa tipsen ur boken ”Tala som TED” (kolla in ted.com om du inte redan har gjort det! )

 

ENGAGEMANG ÄR SMITTSAMT
Gräv djupt för att hitta en unik och betydelsefull koppling till ditt samtalsämne. Ditt engagemang är vad som gör dig till en mästare och dina presentationer blir ingenting utan det. Men kom även ihåg att vad som får dig att gå igång kanske inte är en självklarhet.
Hur kommer det sig att det fungerar? Forskare har visat att engagemang bokstavligt talat är smittsamt. Du kan inte inspirera någon om du inte är inspirerad själv. Du har så mycket större möjlighet att övertyga eller inspirera dina åhörare om du själv uttrycker entusiasm och passion.

BLI MÄSTARE PÅ ATT BERÄTTA
Behärska konsten att berätta historier. Stora talare är verkligen vagabonder, äventyrare och rebeller som tänjer på gränserna och tar risker. De berättar historier för att uttrycka sin passion över något samt för att få kontakt med sin publik. Med hjälp av hjärnscanning har man konstaterat att historier stimulerar och engagerar människans hjärna. Det hjälper talaren att få kontakt med sin publik och underlättar också för åhörarna att tydligare se saker ur talarens synvinkel.

BLI ETT MED DITT INNEHÅLL
En hemlighet bakom goda talare är att behärska konsten att konversera. Träna hårt och bli ett med ditt innehåll, tills du kan framföra en presentation med samma obesvärade lätthet som när du pratar med en nära vän.

BERÄTTA NÅGOT NYTT
Den som lyssnar vill lära sig något nytt! Presentera helt ny information för din publik, förpacka den annorlunda eller visa en ny lösning på ett gammalt problem. Hur det kommer sig att det fungerar: Den mänskliga hjärnan älskar nyheter. En okänd, ovanlig eller en oväntad del i en presentation kittlar publiken. Det lockar dem bort från sina förutfattade meningar och gör att de snabbt får ett nytt sätt att se på världen.

ÖVERRASKA
Lär dig att få publiken att tappa hakan. Ett ”tappa hakan-ögonblick” är när talaren levererar ett så chockerande, imponerande eller överraskande moment, som är så rörande och minnesvärt att det fångar lyssnarnas intresse i så hög grad att de kommer att minnas det en lång tid efter att presentationen är över.
Hur det kommer sig att det fungerar? Ett ”tappa hakan-ögonblick”
skapar vad forskarna kallar en emotionellt laddad händelse som
förenklar för åhörarna att minnas ett budskap och som också får dem att reagera över det.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *