Nätverk för kvinnor i näringslivet


Taffan Ako Sharif
Ung rebell (med finess)
Hon siktar på att bli en av Sveriges utrikesministrar, men när det verkligen gäller ringer hon sin pappa för råd och stöd. Möt Taffan Ako Sharif, som just nu tar världen med storm.
Text: Linda Grill

Uppdrag:

CEO/Founder på TISFF
Koordinerande ambassadör på One Young World
Global Shaper på Global Shapers Stockholm
EU kommissionens unga ledare 2018
Grundat organisationen empowHerment

Födelseort: Kurdistan
Uppväxtort: Malmö
Bor i: Karlstad
Ålder: 24
Familj: Gift

Vid Europeiska kommitténs konferens 5-6 juni 2018 deltog sexton unga ledare världen över i ett tio dagars program. Taffan Ako Sharif var en av dem och representerade Sverige. Förutom att debattera, höll hon i freds- och säkerhetsfrågor, hennes hjärtesak. Organisationen Kvinna till kvinna, som är en av världens största kvinnoorganisationer, (försvarar kvinnors mänskliga rättigheter), var även på plats.

-Att ha fått arbeta direkt med EU-kommissionen i år har varit en av min karriärs höjdpunkter. Jag fick sitta med NATO, FN och EU och ha möjligheten att kritisera deras brist på insatser, för att hjälpa kvinnor inom säkerhet och fred i U-länder. Jag fick även lägga fram mina handlingsplaner, verktyg och råd för insatser.

-Jag tror att det är viktigt att man förblir lojal mot sina egna principer och vad som är rätt vart man än kommer i karriären, i synnerhet när man vistas med makthavare och presidenter. Deras titel underminerar inte min.

Det visar att svenskkurdiska Taffan är ambitiös. Mycket ambitiös. Hon säger att hon siktar högt och att hon vill bli vår nästa utrikesminister.

-Når jag inte allra högst upp, kanske jag hamnar några pinnhål längre ned och det är bra.

Taffan har även haft förmånen av att ha Kofi Annan som personlig mentor. Kofi Annan gick tyvärr bort 18 augusti i år och det är Taffan mycket ledsen över.

-För mig är det ännu ofattbart att han inte finns med oss längre. Jag känner mig så otroligt priviligierad som fått ha honom i mitt liv och som stödpelare i min karriär. Är framför allt tacksam att jag fick lära känna mannen bakom alla fantastiska insatser. Han var en sann humanist som fattas mig varje dag. Jag saknar honom något enormt.

Taffan kom som flykting till Sverige 1997 och växte upp i Malmö med sin storasyster och sin mamma. Rutten från Kurdistan till Sverige var allt annat än säker. Pappan sålde allt för att resten av familjen skulle kunna fly. Själv stannade han kvar för att strida mot irakiska regimen på grund av det förtryck och de folkmord som utfördes på kurderna. Elva år senare återvände Taffan till Kurdistan. Mötet blev chockartat. Från demokratiska värderingar i Sverige och uppväxt i förskola möttes hon av diskriminering och total oförståelse på grund av hennes kön. Då väcktes hennes intresse för familjerätt och familjenormer, som hon så småningom började studera. Men även hennes orättvisa som drivkraft.

Uppväxten i Malmö var påver tills föräldrarna lyckats studera och skaffa sig arbeten. Familjen var ändå väl sammanhållen och de gjorde mycket för Taffan och hennes syster.

Vi pratar om hur Malmö skiljer sig då från nu. Taffan svarar sorgset;

-På den tiden fanns det inte några oroligheter i Malmö. Vi kunde vistas utan problem i olika områden. I dag är situationen tragisk. Segregation föder endast hat och i Malmö finns det mycket problematik.

Onekligen kommer vi in på frågor om valet. Taffan är nog med att poängtera att hon inte är partipolitiskt engagerad. Men det betyder inte att hon inte har en åsikt eller läst på samtliga riksdagspartiers partiprogram. Till unga väljare som ska rösta för första gången i hennes hemstad och i övriga Sverige säger hon:

-Läs på! Googla partiprogram och läs. Ta dig tiden att förstå vad dessa partier vill införa och förändra i Malmö, i Sverige. Detta val är så oerhört viktigt. Sverige i världen och världen i Sverige har aldrig sett ut som den gör idag. Våra mest basala rättigheter och vår demokrati står på spel.

Taffan har studerat i Lund, i Uppsala, på amerikanska universitetet i Irak och på Karlstads universitet, där hon har färdigställt sin B-uppsats i våras. Detta har skett samtidigt som möten och resor väntat. Just nu planerar Taffan en resa till Ghana för att delta på Kofi Annans begravning samtidigt som hon skriver på sin kandidatuppsats (examensarbete).

Hon har en mjuk, värmländsk brytning och är också gift med en värmlänning.

-Min åtta år äldre man, som är läkare, är väldigt förstående och stöttande. Han har själv rest runt, följt sina drömmar och uppnått dem och menar att jag måste göra detsamma utan att begränsas av vare sig familj eller äktenskap. Värre är det med vänner. Jag saknar den trygga punkt av vad nära vänner i min omgivning skulle innebära. I stället har jag vänner som befinner sig på många platser runt om i världen.

Taffan säger att det är priset hon fått betala för sin passion, som ständigt för henne ut i världen.

Annars är hon en produkt av de som står och stått henne närmast. Kofi Annan är en enorm förebild, liksom hennes pappa, som är den första hon ringer till när hon vill berätta något.

-Han är alltid stöttande. Och så stolt över att det gått så bra för mig. Gudarna ska veta att förutsättningarna för mig inte var så goda. Det sporrar mig bara mer. Att göra bättre och bättre och att göra något bra för framtiden.

Annars inspireras hon av Beyoncé. Beyoncé som har haft fem singlar på listan Billboard Hot 100:s förstaplats. Bara en annan kvinnlig artist har nått samma positioner under 2000-talet.

Och av Leyla Zana – kvinnan som fängslades i tio år i Turkiet för hennes politiska aktivism och engagemang för att förbättra livet för andra.

-De är båda rebeller med finess, säger Taffan.

Hennes organisation empowHerment, som bildades 2015, har kommande projekt i EU.

EmpowHerment inriktar sig på att arbeta med kvinnor och flickor som blivit utsatta för förtryck och sexuellt våld från bland annat Kambodja och från Isis. De förser dem med nödvändigheter såväl workshops och terapisamtal. Workshopen innebär att måla och skriva dikter om de trauman som hänt. Taffan berättar om två flickor i yngre tonåren som flytt Isis tillsammans med sin höggravida mamma. Flickorna hade utsatts för ett trettiotal sexövergrepp om dagen. Under flykten blir deras höggravida mamma skjuten och flickorna tvingas se på. Det blir straffet för att de försökt fly. Nu förbereder Taffan ett större projekt där ett trettiotal kvinnor i sin rehabilitering ska förberedas för att börja jobba.

På frågan om hur säkert det är för henne att vistas i Kurdistan menar Taffan att hon för det mesta ser till att vistas i trygga områden. Hederskulturen kämpar hon med och hennes skrivna artiklar som lagts upp på nätet har inte setts med blida ögon. Hennes släkt i Kurdistan har också varit hennes motståndare, liksom hennes pappa. Han har haft hederskulturen i ryggen.

-Han har varit väldigt rädd att något skulle hända mig och min syster. Men i dag är min pappa i stället världens bästa feminist. Och släkten i Kurdistan är stolta.

-I tonåren blev jag och min syster rebeller. Jag ställde ett ultimatum till min pappa, som då valde att stå vid min sida. Han har gjort en enorm resa i Sverige. Han vet också att hade vi levt i Kurdistan hade jag aldrig kunnat uppnå mina drömmar och mål.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *