Nätverk för kvinnor i näringslivet


Therése Lindgren är Sveriges största kvinnliga Youtuber. Hon bloggar om allt mellan läppstift och depression, och nu har hon skrivit en bok om sitt liv. Men under ytan finns en driven företagare, som lyckas trots sina psykiska sjukdomar.

Text Hege Hellström Foto Linda Alfvegren

 

I sina vloggar pratar Therése Lindgren än om smink, än om panikångest. Att vara så öppen och personlig har kommit i små steg, säger hon.
– Jag har inte varit helt transparent och öppen från dag ett, det dröjde ett år av Youtube-videos innan jag berättade om min panikångest, till exempel. Efter min publiks fina mottagande, stöttande kommentarer, tips och råd var det inte lika läskigt att fortsätta vara öppen med det jag vill dela med mig av.

Du har berättat om hur din panikångest hindrar dig från att lämna lägenheten. Hur fungerar det att driva företag med panikångest?
– I dag är jag inte begränsad av min sociala fobi och mina panikattacker i den utsträckning jag var för ett, två år sedan. Men i och med att min verksamhet bedrivs digitalt och majoriteten av mina kontaktytor också finns på nätet har det fungerat bra även under perioder av isolering. Det har varit en lyx att få ”komma tillbaka” i långsam takt.
ThereseLindgren AB är bolaget där inkomster från annonsering i sociala kanaler hamnar. Hon sköter allt utom bokföring, grafik och hosting själv.
– Jag fullkomligt ÄLSKAR att vara egen – att kunna jobba flexibelt, men framförallt vetskapen att när jag lägger i en extra växel gör det direkt skillnad i min egen ficka. Det är svårt att bli motiverad på samma sätt när man jobbar för någon annan är min erfarenhet. Utan anställda är det dock en hög press också. När jag är sjuk eller av någon annan anledning inte har möjlighet att jobba står företaget still.
Omsättningen var 4,1 miljoner kronor förra året, och vinsten 3,4 miljoner. Hittills har hon inte plockat ut vinst utan placerat i fonder. Therése satsar på att fördubbla omsättningen i år.
– Den största utmaningen är att hitta fler inkomstkällor. Jag har mina kanaler i sociala medier, men det finns ett tak när det kommer till prissättning och hur många inlägg jag kan publicera under en vecka. Därför är min utmaning att hitta andra vägar till intäkter.

Att göra business av sitt privatliv funkar fint som affärsmodell.
– Inga utgifter, endast inkomster. Men jag känner också att det är en osäker verksamhet med kort levnadslängd. Jag kan i stunder känna att även om någonting går åt helvete privat kommer jag åtminstone kapitalisera på vad som hänt genom att dela det i mina sociala kanaler, dels handlar det om att behålla min värdighet och inte dela med mig av något jag i efterhand kommer att ångra. Det finns både för- och nackdelar med att göra business av sitt privatliv.
I framtiden vill hon ha fler ben att stå på.
– Jag är duktig på att göra videos men inser att jag inte kommer att vara relevant eller intressant i många år till och behöver därför hitta sätt att utvecklas på. Sätt som dessutom kan göras lukrativa. Jag är i startgroparna i flera sådana projekt just nu.

Hoppas du att omsättning och vinst ska öka med boken?
– Om man ställer tiden jag lagt på arbetet med boken i förhållande till hur mycket jag spås tjäna på den är boken en av mina sämsta affärer. Åtminstone om man jämför med vad jag fakturerar för ett inlägg på Instagram som tar mig någon minut att publicera. Givetvis kommer min omsättning och vinst att öka något med boken, men det finns effektivare sätt att tjäna pengar än att skriva en bok såvida man inte är en storsäljande stjärnförfattare om jag säger så.

I boken Ibland mår jag inte så bra tar hon upp frågor som: Hur känns panikångest? Vad kan man göra för att peppa sig själv? När ska man söka hjälp och vad finns det för hjälp att få? Och hur kan någon som är så framgångsrik också må så dåligt?
– Idén att skriva en bok var ursprungligen en av många mindre genomtänkta drömmar. Jag ville checka av från min bucket list, men när jag väl insåg att boken faktiskt skulle kunna bli verklighet resonerade jag som så att det jag ska göra är att gräva där jag står. Det jag kan göra bättre än någon annan är att berätta min historia, och lärdomar och insikter jag kommit till tack vare den, säger Therése ­Lindgren.
Hon säger att det varit läskigt och ovant att jobba med någonting under så lång tid utan att få sina tittares kommentarer.
– Jag är ju van vid direkt feedback i allt jag gör. I övrigt var själva skrivandet en utmaning då jag aldrig tidigare skrivit mer än skolessäer. Det har varit en fantastiskt rolig och framförallt lärorik process.

Boken är mycket gripande och berättar om hur Therése i perioder knappt kunnat gå ur sängen, och hur det känns att bli dumpad av sitt livs kärlek. Men det finns också massor av humor, till exempel när Youtubaren bara hämtar ut sina mediciner när det är tomt på folk på Apoteket, eftersom hon tyckte att det var så skamfyllt, och matnyttiga fakta om psykiska sjukdomar.
Även vändpunkten finns med, när Therése bestämmer sig för att det får vara nog med ”skämskudden”.
– Jag slutade skämmas för min psykiska ohälsa den dagen jag valde att börja prata om den. När jag började prata om min psykiska ohälsa tog jag makten över den och normaliserade den för min omgivning men framförallt för mig själv. När jag väl var öppen med mitt mående slapp jag dessutom ljuga och komma med ursäkter de dagar jag inte klarade av att arbeta eller ses. •••

 

Utdrag ur boken:

Och jag då? Jag driver en av Sveriges största Youtubekanaler med en halv miljon videovisningar per dag. Jag har utsetts till Årets youtuber på Nordens största
Youtubegala två år i rad och har fått äran att belönas med titeln Årets youtubekanal på Sveriges största bloggala, Finest Awards, även där två år i rad. Jag har röstats fram till Årets youtuber på Social Media Awards och vunnit pris som Sveriges främsta superkommunikatör inom media av tidningen Resumé. Jag röstades fram till Årets webb-tv-profil på Kristallengalan 2016 och mitt namn finns med på Veckans Affärers lista över Sveriges 101 supertalanger. På pappret är jag framgångsrik, men mitt liv begränsas dagligen av ångest och rädslan för panikattacker.

Youtube var nämligen fullt av klipp som var precis så långa som min hjärna orkade med, alltså fem till tio minuter. Dessutom kryllade det av videoklipp med precis så ytligt och lättsmält innehåll som en person med sänkt grundstämning klarar av att konsumera.
Youtube gjorde mig glad. Särskilt färgglada videor om glittriga ögonskuggor.

Min uppfattning var att psykisk ohälsa var någonting personer med svaga psyken, främst tjejer, led av. Personer som ville fly undan arbetslivet och leva på bidrag sade sig också lida av psykisk ohälsa, det hade man ju förstått. Jag såg på psykisk ohälsa som antingen något självförvållat eller ett karaktärsdrag.

Så vad tror du att jag ägnade mig åt min första dag som sjukskriven? Vila? Nej, jag började planera och lista allt jag skulle hinna göra dessa tre månader, för nu gällde det att ta tillvara och maximera den här tiden. Jag skämdes något ofantligt för att ha blivit sjukskriven och planerade därför att kompensera detta genom att utföra stordåd under dessa månader! Kort efter min första sjukskrivning blev jag sjukskriven igen. Jag hade såklart blivit ännu sämre. Är du förvånad? •••

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *